EFSA

The Italian organic world against EFSA’s multi-residue risk report

The Italian organic and environmental associations contest the EFSA (European Food Safety Agency) report entitled "Cumulative dietary risk characterisation of pesticides that have chronic effects on the thyroid", which minimizes the health effects of multiresidues.

Inglese

Rapporto EFSA sui rischi da multiresiduo: il mondo bio contesta

Le rappresentanze del biologico e le associazioni ambientaliste contestano il rapporto EFSA (Agenzia Europea per la Sicurezza Alimentare) dal titolo “Cumulative dietary risk characterisation of pesticides that have chronic effects on the thyroid”, che minimizza gli effetti sulla salute dei multiresidui.

Italiano

2018 EFSA report on pesticide residues in food

EFSA has published its annual report on pesticide residues found in food in the European Union. The report is based on data from the official national control activities carried out by EU Member States, Iceland and Norway and includes both targeted and random sampling.

A total of 91,015 samples were analysed in 2018, 95.5% of which fell within legally permitted levels. For the subset of 11,679 samples analysed as part of the EU-coordinated control programme (random collection), 98.6% of samples were within legal limits.

Inglese

Pesticidi negli alimenti: pubblicato il rapporto Efsa per il 2018

L'EFSA ha pubblicato il suo annuale rapporto sui residui di pesticidi rilevati negli alimenti nell'Unione Europea. Il rapporto si basa sui dati dei controlli ufficiali effettuati dagli Stati membri dell'UE, dall'Islanda e dalla Norvegia ciascuno nei propri Paesi, e include risultanze sia del campionamento mirato che di quello casuale.

Italiano

Pesticide residues in food: EFSA presents the 2017 picture in the EU

The latest edition of the annual EU report, drafted by EFSA, on pesticide residues in food, is now available. Just under 96% of food samples were found to be free of pesticide residues or to contain traces that fall within legally permitted levels.

EFSA analysed the results of around 88,000 samples collected from the 28 EU Member States plus Iceland and Norway.

Inglese

Residui di pesticidi negli alimenti: la situazione del 2017 descritta dall’EFSA

L’EFSA ha diffuso l'ultima edizione della relazione annuale sui residui di pesticidi negli alimenti. Dal documento risulta che circa il 96% dei campioni di alimenti raccolti nell'Unione Europea è risultato regolare (residuo inferiore o uguale al massimo ammesso), con il 54,1% dei campioni con residui al di sotto del limite inferiore di determinazione analitica (LOD).

Il dato è tratto dall’analisi di circa 88.000 campioni raccolti dai 28 Stati membri dell'UE nonché da Islanda e Norvegia.

Italiano

The 2016 EFSA report on pesticide residues in food

The latest data published by EFSA on pesticides in food show that at European level we consume foods that contain residual levels of pesticides within legal limits or are totally free of residues. Over 96% of the samples analyzed for the new annual report on pesticide residues in food was found to be within legal limits; around 51% were without quantifiable residues.

The main findings for 2016 are the following:

Inglese

Pagine

Abbonamento a EFSA