FIBL

Organic orange producers defend against the yellow dragon (HBL)

Worldwide, orange production is threatened by a bacterium that causes the plant disease Huanglongbing (HLB), also known as "yellow dragon disease" or "citrus greening disease”. The leaves of infested trees turn a greenish yellow, fruits remain small, green, deformed and bitter, and the trees eventually die. The Research Institute of Organic Agriculture (FiBL) is working successfully with Mexican producers and the support of Coop to develop countermeasures.

Inglese

I produttori di arance biologiche si difendono dalla malattia dell’inverdimento degli agrumi (HBL)

In tutto il mondo, la produzione di arance è minacciata da un batterio che causa la malattia delle piante detta di Huanglongbing (HLB), nota anche come "yellow dragon desease" o "inverdimento degli agrumi". Le foglie degli alberi infestati diventano di un giallo verdastro, i frutti rimangono piccoli, verdi, deformati e amari e gli alberi alla fine muoiono. L'Istituto di ricerca per l'agricoltura biologica (FiBL) sta collaborando con successo con i produttori messicani e il supporto del Gruppo svizzero Coop per sviluppare contromisure.

Italiano

FIBL: new report finds continued growth for sustainability standards

 The fourth edition of 'The State of Sustainable Markets' report, published by FiBL, the International Trade Centre (ITC) and the International Institute for Sustainable Development (IISD), offers new data on standard-compliant land and agriculture and forestry products. Consumers, buyers and manufacturers of agricultural and forestry products keep turning to standard-compliant goods to tackle social and environmental concerns.

Inglese

FIBL: il rapporto “Lo stato dei mercati sostenibili” rivela la continua crescita degli standard di sostenibilità

La quarta edizione del rapporto "Lo stato dei mercati sostenibili", appena pubblicato da FIBL, dall'International Trade Center (ITC) e dall'International Institute for Sustainable Development (IISD), offre nuovi dati sui prodotti agricoli e forestali conformi agli standard. 

Italiano

Improving the handling of residue cases in organic production – the FIBL report

The aim of the «Quick Scan» project is to provide an inventory of current procedures concerning residue cases in organic products. To this end, experts were interviewed about the current situation in their respective countries. 19 control bodies (CBs), 29 control authorities (CAs) and 5 food companies returned a completed questionnaire.

Inglese

Gestione delle contaminazioni su prodotti bio: il report di FIBL.

Lo scopo del progetto «Quick scan» è di fornire un inventario delle procedure correnti riguardanti i casi di residui in prodotti biologici. A tal fine sono stati intervistati degli esperti circa la situazione attuale nei loro rispettivi paesi. 19 Organismi di Controllo (CB), 29 autorità di controllo (CA) e 5 aziende hanno restituito un questionario compilato. Nel «Quick scan» sono stati considerati 25 Stati membri dell'UE: Austria, Belgio,

Italiano

Organic farming mitigates climate change

Long-term organically farmed soils emit 40 percent less greenhouse gases per hectare than conventionally farmed soils. The amount of emitted gas is also lower per ton of yield or - in the case of maize cultivation - equal. This is the result of a study carried out as part of the DOK long-term field experiment. The study was led by Dr Andreas Gattinger, a former FiBL researcher, who is now a professor at Giessen University. The results were recently published in the online edition of the scientific journal "Scientific Reports".

Inglese

L'agricoltura biologica mitiga i cambiamenti climatici

I terreni coltivati biologicamente a lungo termine emettono il 40% in meno di gas serra per ettaro rispetto ai terreni coltivati convenzionalmente. La quantità di gas emesso è anche inferiore per tonnellata di resa o - nel caso della coltivazione del mais - uguale. Questo è il risultato di uno studio condotto nell'ambito di un esperimento in campo a lungo termine che ha comparato agricoltura biodinamica, agricoltura biologica e agricoltura convenzionale (DOK). Lo studio è stato condotto dal dott.

Italiano

Pagine

Abbonamento a FIBL