Energy inputs, outputs and greenhouse gas emissions in organic, integrated and conventional peach orchards

The study was published in “Ecological Indicators”. Energy analysis in peach orchards is useful to decide best management strategies. The objectives of this study were to evaluate (a) the energy flow among conventional, integrated and organic farming systems and (b)the effect of farming system to greenhouse gas-emissions. Sixteen farms (four conventional, nine integrated, three organic) at six locations in northern Greece were selected randomly during the years 2008 and 2009.

The energy efficiency of organic agriculture: a review

Growing populations and a constrained fossil-manufactured energy supply present a major challenge for society and there is a real need to develop forms of agriculture that are less dependent on finite energy sources. It has been suggested that organic agriculture can provide amore energy efficient approach due to its focus on sustainable production methods.This review has investigated the extent to which this is true for a range of farming systems.

Verso una migliore rappresentazione dell'agricoltura biologica nella valutazione del “Life cycle assessment”

Un gruppo di ricercatori ha pubblicato sulla rivista Nature una ricerca sulla valutazione del ciclo di vita in relazione all’agricoltura biologica. Gli effetti ambientali dell'agricoltura e dell'alimentazione sono molto discussi, con affermazioni contrastanti relative agli impatti dell'agricoltura convenzionale e biologica. La valutazione del ciclo di vita (LCA) è il metodo più ampiamente utilizzato per valutare gli impatti ambientali dei prodotti agricoli.

Confronti tra agricoltura biologica e convenzionale: è necessario migliorarli

La valutazione degli impatti ambientali dell'agricoltura e dell'alimentazione è stata ampiamente studiata ed è oggetto di accesi dibattiti. Tuttavia, il metodo di analisi più ampiamente usato tende spesso a trascurare i principali fattori, come la biodiversità, la qualità del suolo, gli impatti dei pesticidi e i cambiamenti della società.