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Dear  

Thank you for your e-mail of 14 February 2019 (Int. Ref. ARES (2019)905580) asking 
whether a conversion period should be applied by a non-organic certified farm that 
brought beehive from an organic operator.  

I would bring your attention to Article 38(3) of Regulation (EC) No 889/20081, which 
lays down that “Beekeeping products can be sold with references to the organic 
production method only when the organic production rules have been complied with 
for at least one year”. In this regard, I make reference to the production rules on 
beekeeping laid down in Article 14(1)(b)(ix) of Regulation (EC) No 834/20072 and 
Article 13 of Regulation (EC) No 889/2008.  

Even if the beehive bought was organic, the area in which the apiaries is placed has also 
to comply with the organic production rules and fulfil a period of conversion before the 
product can be sold as organic. 

In this regard, Article 37 of Regulation (EC) No 889/2008 lays down “specific 
conversion rules for land associated with organic livestock3 production” and in 
particular, paragraph (1) lays down that the conversion rules under Article 36 apply to the 
whole area of the production unit on which animal feed is produced. This provision 
requires from two to three years of conversion depending on the type of organic crops the 
apiaries source the nectar or pollen. However, this conversion period can be shorten to 
one year in case nectar and pollen sources consist of pasturages and open air areas used 

                                                 
1  Commission Regulation (EC ) n° 889/2008 of 5 September 2008 laying down detailed rules for the 

implementation of Council Regulation (EC) No 834/2007 on organic production and labelling of organic products 
with regard to organic production, labelling and control (OJ L 250, 18.9.2008, p. 1–84)   

2  Council Regulation (EC) No 834/2007 of 28 June 2007 on organic production and labelling of organic 
products and repealing Regulation (EEC) No 2092/91, (OJ L 189, 20.7.2007, p. 1).  

3 According to Article 2(f) of Regulation (EC) No 889/2008, ‘livestock production’ means the 
production of domestic or domesticated terrestrial animals (including insects). 
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by non-herbivore species, or to 6 months where the land concerned has not during the 
last year, received treatments with products not authorised for organic production.  

In conclusion, whether a land associated with beekeeping production needs to undergo 
conversion, and the length of the conversion period, has to be assessed by the national 
competent authorities taking into account the areas in which the apiaries are placed.  
 
The present opinion is provided on the basis of the facts as set out in your e-mail of 14 
February 2019 and expresses the view of the Commission services and does not commit 
the European Commission. In the event of a dispute involving Union law it is, under the 
Treaty on the Functioning of the European Union, ultimately for the European Court of 
Justice to provide a definitive interpretation of the applicable Union law.  

Yours sincerely, 

Nathalie SAUZE-VANDEVYVER 




