USDA: pubblicati i nuovi standard per la produzione biologica di bestiame e pollame, viene promosso un mercato biologico più competitivo

Il Segretario all'Agricoltura Tom Vilsack ha presentato in anteprima la norma finale sugli standard per il bestiame e il pollame biologici (OLPS). Questa nuova norma stabilisce standard chiari, forti e coerenti per la produzione di bestiame e pollame biologici, livella le “condizioni di gioco” per gli allevatori, i coltivatori e le aziende biologiche e promuove mercati più equi e competitivi per i loro prodotti, fornendo ai consumatori una maggiore trasparenza sui loro acquisti.

TP Organics : un sondaggio sugli interessi degli stakeholder nell'allevamento biologico

Il progetto TP Organics promuove un sondaggio per il progetto H2020 "PATHWAYS for transitions to sustainability in livestock husbandry and food systems", volto a  valutare gli interessi dei produttori  zootecnici biologici: viene chiesta l’opinione riguardo all'importanza dei servizi eco-sistemici che possono essere influenzati (positivamente o negativamente) dall'allevamento biologico.

Clover-grass protein by bio-refining: nutrient composition and shelf life (OK-Net EcoFeed practice abstract)

Alternative protein sources can increase the use of locally produced protein, supporting the transition to 100% organic feeding. Clover-grass concentrate has a high protein content with a good amino acid profile for poultry. It is necessary to dry the green protein paste to maintain a good quality, but the drying process is expensive.

Focus on the amino acid content of energy feedstuff components (OK-Net Ecofeed Practice Abstract)

Switching poultry rations from 95 % to 100 % organic feed can lead to a reduction in the use of home-grown and regional feed. Currently, conventional maize gluten and conventional potato protein are replaced by organic oilcake (soya, sunflower, rapeseed, sesame). Oilcake has a comparatively low content of important amino acids such as methionine and so higher proportions of oilcake must be used. This can lead to further reductions in the use of regionally produced and home-grown feed components such as cereals.