Risk factors associated with the prevalence of Listeria monocytogenes in manured soils on certified organic farms in four regions of the United States

In "Frontiers in Sustainable Food Systems" - Biological soil amendments, including raw or untreated manure, are currently used to improve soil fertility, especially in organic operations that prohibit use of synthetic fertilizers. However, addition of untreated manure may pose a risk of contamination of fresh produce by pathogens of public health significance, including Listeria monocytogenes.

Una ricerca negli USA: i periodi di attesa imposti dall'USDA riducono efficacemente i rischi per la sicurezza alimentare nelle aziende biologiche

Le pratiche di agricoltura biologica regolamentate, negli Stati Uniti,  dall'USDA, limitano con successo il rischio di colonizzazione del suolo da parte di batteri patogeni, secondo un recente studio americano (si può scaricare QUI) pubblicato sulla rivista Frontiers in Sustainable Food Systems.

Antimicrobial Susceptibility of Escherichia coli and ESBL-Producing Escherichia coli Diffusion in Conventional, Organic and Antibiotic-Free Meat Chickens at Slaughter

As a result of public health concerns regarding antimicrobial resistance in animal-based food products, conventional poultry companies have turned to ‘raised without antibiotics’ (ABF) and organic farming systems. In this work, we evaluated the influence of rearing systems on antimicrobial susceptibility in E. coli and extended-spectrum β-lactamase (ESLB) E. coli diffusion in conventional (C), organic (O) and antibiotic free (ABF) chicken samples collected from cloacal swabs and skin samples in slaughterhouse. The E.

Ricerca: nei maiali bio meno E. coli resistenti agli antibiotici rispetto ai maiali convenzionali

Uno studio pubblicato sulla rivista scientifica Plos One ha testato dei suini provenienti da quattro diversi paesi europei -Danimarca, Francia, Italia e Svezia, ed ha scoperto che gli animali allevati nelle aziende biologiche ospitano in maniera consistente meno E. coli resistenti agli antibiotici rispetto ai suini allevati in aziende convenzionali.