Agricoltura biologica per un'Europa a zero emissioni: al via “OrganicClimateNET”

Il FiBL è alla guida di OrganicClimateNET, un progetto che cerca di contribuire alla mitigazione e all'adattamento ai cambiamenti climatici nel settore dell'agricoltura biologica. Il progetto è stato lanciato ufficialmente il 1° febbraio 2024 e si concluderà nel 2028. L'iniziativa mira a creare una rete pilota di 250 aziende agricole biologiche in 12 Paesi dell'Ue per testare, migliorare e implementare le conoscenze sulle pratiche agricole relative al clima e al carbonio.

Progetto Core Organic: “Benessere e impatto ambientale della produzione di suini biologici”

Il gruppo di istituti che partecipa al progetto Core Organic Cofund POWER , tra cui FIBL, CREA, INRAE,  ha pubblicato un manuale che mira ad aumentare la salute e il benessere dei suini biologici, riducendo al contempo l'impronta ambientale dei sistemi di allevamento. Fornisce un quadro comune di strategie basate sulla conoscenza per la progettazione e la gestione dei parchetti esterni di  cemento, volti a ridurre la mortalità dei suinetti e i problemi di salute e migliorando la resilienza e la sostenibilità del sistema di allevamento.

Welfare and environmental impact of organic pig production

The handbook summarizes the results of the Core Organic Cofund project POWER, aiming to increase animal health and welfare of organic pigs while reducing the environmental footprint of the farming systems. It provides a common toolbox of knowledge-based strategies for designing and managing concrete outdoor runs, reducing piglet mortality and health problems and improving system resilience and sustainability.

Agronomic Efficiency of Animal-Derived Organic Fertilizers and Their Effects on Biology and Fertility of Soil: A Review

The review is published in the Journal of Agronomy. Healthy soils are essential for progressive agronomic activities. Organic fertilization positively affects agro-ecosystems by stimulating plant growth, enhancing crop productivity and fruit quality and improving soil fertility.

Does organic farming reduce environmental impacts? - A meta-analysis of European research

Article published in the Journal of Environmental Management. Organic farming practices have been promoted as, inter alia, reducing the environmental impacts of agriculture. This meta-analysis systematically analyses published studies that compare environmental impacts of organic and conventional farming in Europe. The results show that organic farming practices generally have positive impacts on the environment per unit of area, but not necessarily per product unit.

Exergoenvironmental-Life cycle cost analysis for conventional, low external input and organic systems of rice paddy production

Climate change, increasing energy demand, and fossil fuel constraints have led to many plights regarding sustainable food and agricultural production. The purpose of this paper is to assess of exergoenvironmental aspects across different paddy production systems, including conventional (CS), low external input (LEI), and organic systems (OS) in Iran. Also, life cycle cost (LCC) and the emissions costs have been considered as a novelty for these scenarios. Data were collected through interviews from 213 paddy producers.