Progetto Core Organic: “Benessere e impatto ambientale della produzione di suini biologici”

Il gruppo di istituti che partecipa al progetto Core Organic Cofund POWER , tra cui FIBL, CREA, INRAE,  ha pubblicato un manuale che mira ad aumentare la salute e il benessere dei suini biologici, riducendo al contempo l'impronta ambientale dei sistemi di allevamento. Fornisce un quadro comune di strategie basate sulla conoscenza per la progettazione e la gestione dei parchetti esterni di  cemento, volti a ridurre la mortalità dei suinetti e i problemi di salute e migliorando la resilienza e la sostenibilità del sistema di allevamento.

Welfare and environmental impact of organic pig production

The handbook summarizes the results of the Core Organic Cofund project POWER, aiming to increase animal health and welfare of organic pigs while reducing the environmental footprint of the farming systems. It provides a common toolbox of knowledge-based strategies for designing and managing concrete outdoor runs, reducing piglet mortality and health problems and improving system resilience and sustainability.

The Potential of Locally-Sourced European Protein Sources for Organic Monogastric Production: A Review of Forage Crop Extracts, Seaweed, Starfish, Mussel, and Insects

Published in “Sustainability”. Organic monogastric agriculture is challenged because of a limited availability of regional and organic protein-rich ingredients to fulfill the amino acid requirements. The development of novel feed ingredients is therefore essential.

"Formazione online sullo strumento di pianificazione delle razioni alimentari per pollame e suini bio" - Supporto online, 18 marzo

Formulare razioni alimentari per suini e pollame biologici è una sfida. C’è ora un nuovo strumento di pianificazione della razione creato dal progetto OK-Net Ecofeed che aiuta a soddisfare le esigenze nutrizionali dei vostri animali!

Recommendations for using soya-based feedstuffs in organic pig husbandry

Soya beans are rich in protein with a valuable composition of amino acids but also contain anti-nutritive substances (trypsin inhibitors) and approximately 20% fat, which can limit the applicability in organic pig husbandry. If soya beans are pressed and heat treated, the products can be used in organic feed rations for pigs. Critical points in ration planning must be considered to achieve a high meat quality.