Towards sustainable food systems – An analysis of EU policy measures setting environmental sustainability requirements
The current challenges affecting the EU food system call for an urgent shift towards more sustainability. As set out by the Commission Farm to Fork Strategy, the path to achieve such an ambitious goal should promote policy coherence at EU and national level, mainstream sustainability in food-related policies and strengthen the resilience of food systems. […]
Existing sustainability efforts and policies in the food systems in the EU and worldwide
Ensuring everyone in the EU and the world has access to a nutritious diet in a sustainable way is one of the greatest challenges we face, and one of the most ambitious targets of the Sustainable Development Goals framework. The need for a transformation of food systems towards sustainability is increasingly being recognised, as demonstrated […]
Cultivating sustainability – The role of EU Food Systems in advancing the SDGs
EU food systems resemble complex webs of relationships spanning supply chains, consumption patterns, ecosystems, human health, and planetary boundaries and demanding systemic approaches for fostering a transition towards more sustainable outcomes. The Farm to Fork Strategy outlines a vision for such a transition to align healthy societies with a healthy planet, presenting an integrated pathway […]
Organic Innovation Days-Giornate dell'innovazione biologica, il 25-26 ottobre a Bruxelles

Gli Organic Innovation Days 2023, l’evento pubblico annuale di TP Organics e l’unico evento dell’Ue sulla ricerca e l’innovazione biologica e agroecologica, si svolgeranno a Bruxelles dal 25 al 26 ottobre, con il titolo “Citizen-driven transformation of European food systems”. Per l’edizione di quest’anno, TP Organics collabora con FoodSHIFT 2030, un progetto di Horizon 2020 […]
Organic Innovation Days-Giornate dell'innovazione biologica, il 25-26 ottobre a Bruxelles

Gli Organic Innovation Days 2023, l’evento pubblico annuale di TP Organics e l’unico evento dell’Ue sulla ricerca e l’innovazione biologica e agroecologica, si svolgeranno a Bruxelles dal 25 al 26 ottobre, con il titolo “Citizen-driven transformation of European food systems”. Per l’edizione di quest’anno, TP Organics collabora con FoodSHIFT 2030, un progetto di Horizon 2020 […]
SysOrg: workshop internazionale all'Università di Copenhagen sulla trasformazione verso sistemi alimentari più sostenibili

Il progetto di ricerca “Organic agro-food systems as models for sustainable food systems in Europe and Northern Africa” (SysOrg) ha analizzato i dati di cinque sistemi alimentari locali (Cilento in Italia, Copenaghen in Danimarca, Assia del Nord in Germania, Varsavia in Polonia e Kenitra in Marocco) dalle prospettive della transizione del sistema, della dieta, del […]
‘Cilento workshop’, primo evento transnazionale del progetto SysOrg
Storie di vite e luoghi e buone pratiche dal Bio-Distretto del Cilento (Italia) sono state condivise e messe in comune con conoscenze ed esperienze provenienti da Copenhagen (Danimarca), North-Hessia (Germania), Varsavia (Polonia) e Kenitra (Marocco). Hanno fornito modelli per la promozione di sistemi alimentari biologici sostenibili nel primo workshop transnazionale del progetto SysOrg, che si […]