Wheat intercropping with canola promotes biological control of aphids by enhancing enemy diversity
Intensive agriculture relies largely on monocultures and plant protection chemicals to sustain food security but leaning towards such practices undermines environmental sustainability due to negative impacts towards ecosystem services. This increases the need of biodiversity driven pest management strategies especially for wheat, one of the main food crops, worldwide. In Pakistan, which is comprised in […]
Migliorare la biodiversità e la qualità della produzione di piccoli frutti attraverso le pratiche dell'agricoltura biologica, di Helene Uller-Kristensen

La richiesta di frutta di alta qualità da parte dei consumatori, compresa la produzione di piccoli frutti biologici, ha mostrato una forte tendenza all’aumento. Questo fatto motiva gli agricoltori rumeni a migliorare le tecnologie di coltivazione dei piccoli frutti, e una fonte importante di informazioni per loro è il progetto ResBerry. Attualmente si registra un […]
Agrobiodiversity Summer School 2024 – Candidature fino a metà febbraio
L’Agrobiodiversity Summer School di quest’anno si terrà in Slovenia dal 18 al 28 agosto 2024, organizzata congiuntamente dal gruppo di ricerca ZHAW Geography of Food, dall’Università di Lubiana e dal FiBL Svizzera. La scadenza per la presentazione delle domande è il 16 febbraio. Accompagnati da esperti locali, gli studenti provenienti da tutta Europa discuteranno i […]
Più biodiversità nelle piantagioni di frutta: a conclusione il progetto BioFruitNet
Le fasce fiorite sono note per essere uno degli elementi più importanti per la promozione della biodiversità nella frutticoltura biologica. Il coltivatore di mele tedesco Clemens Köster sta utilizzando una tecnica innovativa per seminarle facilmente: separando la parte centrale della seminatrice, i semi della fascia fiorita possono essere seminati separatamente. Grazie al progetto BIOFRUITNET, finanziato […]
Gestione dell'agroecosistema nell'agrumeto biologico: biodiversità e gestione del suolo
Il CIHEAM Bari ha pubblicato un interessante video sulla gestione dell’agroecosistema nell’agrumeto biologico (si può scaricare QUI) Gli agrumeti sono sistemi molto specializzati e questo video affronta la difficoltà di aumentare la biodiversità in questi sistemi. La biodiversità può essere aumentata mantenendo nicchie ecologiche nell’azienda agricola. Il mantenimento di bacini idrici, di prati temporanei o […]
FIBL: The state of knowledge about (organic) farming and biodiversity updated
FiBL biodiversity expert Lukas Pfiffner has updated the factsheet on the effects of production and cultivation systems on biological diversity. The publication is available for download free of charge in the FiBL Shop. To promote species diversity is one of the principles of organic farming. Do scientific studies on actual farms bear out that the […]
Agricoltura (biologica) e biodiversità: aggiornata scheda della FIBL
L’esperto di biodiversità del FiBL Lukas Pfiffner ha aggiornato la scheda informativa sugli effetti dei sistemi di produzione e coltivazione sulla diversità biologica. Promuovere la diversità delle specie è uno dei principi dell’agricoltura biologica. Gli studi scientifici condotti nelle aziende agricole dimostrano che questo principio viene rispettato? Cosa rende la biodiversità così importante per l’agricoltura […]
Study on the environmental impacts of achieving 25% organic land by 2030
The report ‘Study on the environmental impacts of achieving 25% organic land by 2030’ outlines and quantifies the benefits – in terms of the environment, climate change mitigation, reduced nitrogen pollution and improved biodiversity – that would be obtained by achieving 25% organic farmland in the EU. In particular, total GHG emissions would be reduced […]
Land-use intensity and the effects of organic farming on biodiversity: a hierarchical meta-analysis
Published in the Journal of Applied Ecology. 1. The benefits of organic farming to biodiversity in agricultural landscapes continue to behotly debated, emphasizing the importance of precisely quantifying the effect of organic vs. conventional farming. 2. We conducted an updated hierarchical meta-analysis of studies that compared biodiversity under organic and conventional farming methods, measured as […]
Effects of Field and Landscape Scale Habitat on Insect and Bird Damage to Sunflowers
Agriculture-dominated landscapes harbor significantly diminished biodiversity. Woody vegetation along field margins can provide farmers with ecosystem services and benefit biodiversity. However, when crops are damaged by the biodiversity harbored in such vegetation, farmers are reluctant to incorporate field margin habitat onto their land and may even actively remove such habitats. We investigated how damage by […]