The Role of Trees and Pastures in Organic Agriculture
Environmental concerns associated with annual row crop grain production – including soil erosion, soil carbon loss, intensive use of chemicals and petroleum, limited arable land, among others – could be addressed by converting conventional livestock production to an organic pasture based system. The inclusion of tree crops would further enhance the opportunity for feeding pasture- […]
Torna "Millésime BIO", la fiera per eccellenza per i professionisti dei settori dei vini, sidri, birre e liquori biologici
L’edizione 2025 si svolgerà dal 27 al 29 gennaio 2025 presso il Centro Esposizioni di Montpellier. Il programma prevede: 1 500 espositori provenienti da tutte le regioni vitivinicole francesi insieme a una selezione di produttori internazionali provenienti da 20 Paesi diversi che hanno rafforzato questa edizione. 3 aree dedicate al 100% biologico: Birra&Bio – Sidro&Bio […]
Healthy and safe organic food in the function of environmental protection and biodiversity conservation with a focus on global trends and innovations
Healthy and safe organic food plays a crucial role in environmental protection and biodiversity conservation. Organic agriculture is an approach to cultivating healthy and safe food and other agricultural products that rely on natural methods and processes, avoiding the use of synthetic fertilizers, pesticides, genetically modified organisms (GMOs), and other synthetic substances. The primary goal […]
The Management of Fungal Diseases in Organic Production Systems Through a Mixture of Durum Wheat Varieties
Fungal diseases are a yield-limiting factor for wheat. Their management in organic production systems is one of the prevailing challenges because it must be based mainly on indirect measures through agricultural practices. Variety mixtures are one of these practices, a concept that has been demonstrated to improve several factors affecting yield. Recently, it has become […]
Cost-effective biodiversity conservation with organic farming – spatial allocation is key
To make the best use of the limited funding for biodiversity conservation, resources should be used cost-effectively. Support to organic farming is a widely implemented strategy to enhance farmland biodiversity, yet its cost-effectiveness for biodiversity conservation remains largely unexplored. Using an ecological-economic model calibrated with data from southern Sweden, we evaluated the cost-effectiveness of organic farming […]
IFOAM OE: una nuova infografica sui benefici per il clima e la biodiversità dell’agricoltura biologica
IFOAM Organics Europe ha realizzato una nuova infografica che presenta in un colpo d’occhio come l’approccio sistemico dell’agricoltura biologica contribuisca alla mitigazione del clima, sostenga l’adattamento degli agricoltori alle conseguenze dei cambiamenti climatici e aumenti la resilienza dei sistemi agricoli, proteggendo e valorizzando la biodiversità. Le pratiche comuni dell’agricoltura biologica, come la rotazione delle colture […]
Strategy to enhance biodiversity in orchards (BIOFRUITNET Practice Abstract)
Pest control in organic fruit orchards should not rely on external inputs with adverse effects but on other strategies and methods that support biodiversity and natural cycles adapted to local conditions. Measures contributing to the enhancement of beneficial insects, pollinators and general biodiversity in the orchard can be integrated in the orchard or at the […]
Un Manifesto di IFoam Organics Europe per le prossime elezioni europee: sei priorità da affrontare per la transizione verso sistemi alimentari sostenibili e aree rurali europee vitali
Organics Europe presenta un Manifesto che espone una visione per aree rurali europee vitali in cui l’agricoltura sia sostenibile, resiliente e giusta. L’agricoltura biologica è al centro di questa visione, incarnando pratiche non solo benefiche per l’ambiente, ma anche economicamente sostenibili. Il biologico è parte della soluzione alle sfide che l’agricoltura europea deve affrontare oggi. […]
Intercropping e valorizzazione dell'agroecosistema con il progetto DIVERSILIENCE
La consociazione, ovvero la pratica di coltivare insieme due o più specie di colture, è una pratica consolidata in agricoltura, nota per i suoi vantaggi nel potenziare la biodiversità, migliorare la stabilità della resa e ridurre l’incidenza di parassiti e malattie. Il progetto DIVERSILIENCE, attraverso l’innovazione strategica della consociazione multispecie di cereali e foraggi, mira […]
È tempo che il biologico diventi una pratica convenzionale, di Bavo van den Idsert
È un eufemismo scrivere che viviamo in tempi turbolenti. Anche se si riesce a restringere il campo al solo settore degli alimenti biologici, le sfide sono molte di più di quelle che potevamo immaginare negli anni di Covid. Nel 2020 i consumatori di molti Paesi dell’Ue hanno deciso di mangiare molto più biologico. Le vendite […]