I progetti del FiBL in Africa: prove scientifiche a favore dell'agricoltura biologica
I progetti SysCom (Farming Systems Comparisons Trials in the Tropics), ProEcoAfrica (Productivity, Profitability and Sustainability of Organic and Conventional Farming Systems in Sub-Saharan Africa: Comparative analyses) e OFSA (Organic Food Systems Africa) hanno arricchito le prove scientifiche sulle prestazioni dell’agricoltura biologica rispetto a quella convenzionale nei tropici. Sulla base di queste conoscenze, in collaborazione con […]
Study on the environmental impacts of achieving 25% organic land by 2030
The report ‘Study on the environmental impacts of achieving 25% organic land by 2030’ outlines and quantifies the benefits – in terms of the environment, climate change mitigation, reduced nitrogen pollution and improved biodiversity – that would be obtained by achieving 25% organic farmland in the EU. In particular, total GHG emissions would be reduced […]
Biodiversity and climate change adaptation on ecological organic farms in the Tropics
This factsheet introduces: how organic farmers can team up with a diversity of plants, animals and micro-organisms to increase their ability to adapt to changes and reduce risks. The information is based on long-term experiments and on-farm research conducted in the scope of three projects across different countries in Africa, as well as Bolivia and […]
Promuovere l'agricoltura biologica in Africa: la FIBL pubblica un nuovo materiale formativo / Advancing organic agriculture in Africa: FIBL publishes new training material
L’agricoltura biologica e gli approcci agroecologici stanno acquisendo importanza in Africa, in quanto dovrebbero migliorare la salute dell’ambiente, la sicurezza nutrizionale e il benessere dei piccoli agricoltori e dei consumatori, contribuendo a diete sane e diversificate. Diversi studi condotti in ambienti temperati (principalmente in Europa o in America settentrionale) hanno stabilito i benefici dell’agricoltura biologica […]
Pratiche agroecologiche per la mitigazione dei cambiamenti climatici – Agroecological practices for climate change mitigation

Il CMCC – Centro Euromediterraneo sui Cambiamenti Climatici organizza un webinar sulle pratiche agroecologiche per la mitigazione dei cambiamenti climatici. Relatore: Chiara De Notaris, CMCC – Divisione IAFES Viterbo; Moderatore – Guido Rianna, CMCC – Divisione REMHI L’agroecologia può essere definita come un approccio integrato all’agricoltura e ai sistemi alimentari, che unisce principi ecologici e […]
Organic Food System Cases Around The World: A Documentation Project
In: Sustainable Food System, Vol. 1 Series of publications by Department of Organic Food Quality and Food Culture of the University of Kassel. The global food system continues to be threatened by climate change, environmental degradation, food insecurity, and hidden hunger. Consequently, both ecosystem- and human health issues will continue or worsen if no sustainable […]
The role of animal health in national climate commitments
The brief has been produced by the Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations, in collaboration with the Global Dairy Platform (GDP) and the Global Research Alliance on Agricultural Greenhouse Gases (GRA) and with the financial support of the New Zealand Government. The FAO was approached by GDP and GRA to develop guidance […]
“Il ruolo della salute animale negli impegni nazionali per il clima”, un documento della FAO
La FAO – Organizzazione delle Nazioni Unite per l’alimentazione e l’agricoltura (FAO), in collaborazione con la Piattaforma lattiero-casearia globale (GDP) e l’Alleanza globale per la ricerca sui gas serra in agricoltura (GRA) e con il sostegno finanziario del governo neozelandese, ha edito la pubblicazione “Il ruolo della salute animale negli impegni nazionali per il clima”. […]
Soil and climate – Climate impact of organic soil management
The fact sheet takes a closer look at the multifaceted role of agriculture in climate change. Various scientific findings are presented that show the potential of organic farming to mitigate climate change.
Un opuscolo FIBL sull’impatto dei cambiamenti climatici sulla gestione del suolo nel biologico
“Soil and climate – Climate impact of organic soil management”: si intitola così un nuovo opuscolo informativo FIBL che esamina da vicino il ruolo che gioca l’agricoltura nel cambiamento climatico. Vengono presentati vari risultati scientifici che mostrano il potenziale dell’agricoltura biologica nella mitigazione del cambiamento climatico. Il documento si può scaricare in inglese ed in […]