Healthy and safe organic food in the function of environmental protection and biodiversity conservation with a focus on global trends and innovations

Healthy and safe organic food plays a crucial role in environmental protection and biodiversity conservation. Organic agriculture is an approach to cultivating healthy and safe food and other agricultural products that rely on natural methods and processes, avoiding the use of synthetic fertilizers, pesticides, genetically modified organisms (GMOs), and other synthetic substances. The primary goal […]

Joint environmental and social benefits from diversified agriculture

Published in Science – Agricultural simplification continues to expand at the expense of more diverse forms of agriculture. This simplification, for example, in the form of intensively managed monocultures, poses a risk to keeping the world within safe and just Earth system boundaries. Here, we estimated how agricultural diversification simultaneously affects social and environmental outcomes. […]

Vantaggi ambientali, sociali ed economici della diversificazione delle pratiche agricole

Un nuovo studio pubblicato sulla rivista Science  dimostra che l’aumento della diversificazione agricola apporta contemporaneamente benefici ambientali e sociali, creando molteplici situazioni vantaggiose per tutti. Questo studio, primo nel suo genere, ha sintetizzato il lavoro di 58 ricercatori di 24 studi, in 11 Paesi e 2655 aziende agricole. Storicamente, la ricerca sui sistemi agricoli diversificati […]

Study on the environmental impacts of achieving 25% organic land by 2030

The report ‘Study on the environmental impacts of achieving 25% organic land by 2030’ outlines and quantifies the benefits – in terms of the environment, climate change mitigation, reduced nitrogen pollution and improved biodiversity – that would be obtained by achieving 25% organic farmland in the EU. In particular, total GHG emissions would be reduced […]

Concluso il progetto OK-Net EcoFeed: importante supporto per i produttori biologici

Negli ultimi tre anni, 21 organizzazioni di 12 paesi europei hanno partecipato al progetto OK-Net EcoFeed di Horizon 2020 per aiutare gli agricoltori a raggiungere il 100% di utilizzo di mangimi biologici e regionali per suini e pollame. Il progetto è ora terminato. Per questo motivo, da marzo 2021 gli aggiornamenti e le attività sul […]

Organic Farm Knowledge: si amplia la piattaforma online

La Organic Farm Knowledge Platform (QUI il toolbox per accedervi) fornisce informazioni pratiche per agricoltori e consulenti biologici. Inizialmente, la piattaforma è stata creata per includere strumenti utili e informazioni sull’agricoltura biologica. Negli ultimi due anni, sono stati aggiunti materiali sull’alimentazione dei monogastrici, sulle sementi e l’allevamento. Ora la piattaforma è stata estesa a coprire […]

Transforming olive grove conventional farming system into organic in Crete, using Integrated Natural Resources Management practices – Policy recommendation for sustainable use of natural resources in olive grove farming

The olive farming is an important agricultural sector in the European Union, particularly in the southern Mediterranean coastline countries. More than 95 % of the olive production in the EU-28 is concentrated in the Member States, Spain, Italy and Greece. The EU is the global leader in olive production, accounting for almost 70% of total […]