Direct regulation of the black cherry aphid in organic table cherry production
The black cherry aphid (Myzus cerasi) is the main pest in modern organic table cherry production. In orchards with installed rain protection and insect nets, robust aphid populations can build up, leading to significant yield losses and tree damage. The black cherry aphid can be indirectly and directly regulated. This practice abstract gives recommendations for […]
Plant protection in organic pome fruit cultivation – Pflanzenschutz in biokernobstanbau
The regulation of diseases and pests is the key to successful organic cultivation of pome fruit. Besides preventive measures such as the selection of a suitable site, vigorous varieties and rootstocks, as well as maintenance measures for crops, a great number of products are now available for direct plant protection. The technical sheet provides essential […]
How to apply mycorrhizal fungi in fruit growing – BioFruitNet Practice Abstract
Organic fruit growing often faces challenges like lack of water or nutrient availability, which in turn can have significant adverse effects on the health of the fruit tree and harvest. Application of mycorrhizal fungi products to the soil during fruit growing can enable plants to absorb water and nutrients from the soil better. Trees whose […]
Più biodiversità nelle piantagioni di frutta: a conclusione il progetto BioFruitNet
Le fasce fiorite sono note per essere uno degli elementi più importanti per la promozione della biodiversità nella frutticoltura biologica. Il coltivatore di mele tedesco Clemens Köster sta utilizzando una tecnica innovativa per seminarle facilmente: separando la parte centrale della seminatrice, i semi della fascia fiorita possono essere seminati separatamente. Grazie al progetto BIOFRUITNET, finanziato […]
Control of Neofabraea spp. in organic fruit production
During storage, this disease causes significant damage. Infection occurs in the field, but symptoms become evident after a few months. Crop losses can exceed over 50 percent. Precautionary measures and the correct placement of the orchard (aeration) make it possible to reduce the pressure of this disease.
BioFruitNet: Practices to improve soil fertility and nutrient availability in organic fruit orchards
Organic fruit orchards are dependent on commercial organic fertilizers derived from intensive conventional animal husbandry. These inputs are contentious and to be phased out. The document proposes as a solution to develop new fertilization strategies based on farm internal resources (e.g., clover based), plant-based sources (e.g., grain legumes as living mulch in the tree row, […]
Controllo dei parassiti e delle malattie nella produzione biologica di mele con un sistema di copertura temporaneo
Come si può ridurre ulteriormente l’uso di pesticidi nei frutteti biologici a gestione intensiva? Un approccio è quello di utilizzare sistemi di copertura che proteggono gli alberi dalla pioggia e dai parassiti. Questo è quanto è stato testato nell’ambito del progetto DOMINO, e le conclusioni provvisorie sono presentate in un video. Nell’ambito del progetto CORE […]
Workshop sul miglioramento della sostenibilità dei frutteti biologici intensivi
Il 16 marzo 2021, nell’ambito del progetto UE DOMINO, si terrà un workshop digitale sul tema della sostenibilità dei frutteti biologici. Saranno presentati, tra l’altro, i risultati delle prove condotte dal FiBL Svizzera e da sei partner di progetto negli ultimi tre anni. La produzione biologica di frutta è caratterizzata da una “convenzionalizzazione” dei metodi […]