Direct regulation of the black cherry aphid in organic table cherry production

The black cherry aphid (Myzus cerasi) is the main pest in modern organic table cherry production. In orchards with installed rain protection and insect nets, robust aphid populations can build up, leading to significant yield losses and tree damage. The black cherry aphid can be indirectly and directly regulated. This practice abstract gives recommendations for […]

Plant protection in organic pome fruit cultivation – Pflanzenschutz in biokernobstanbau

The regulation of diseases and pests is the key to successful organic cultivation of pome fruit. Besides preventive measures such as the selection of a suitable site, vigorous varieties and rootstocks, as well as maintenance measures for crops, a great number of products are now available for direct plant protection. The technical sheet provides essential […]

How to apply mycorrhizal fungi in fruit growing – BioFruitNet Practice Abstract

Organic fruit growing often faces challenges like lack of water or nutrient availability, which in turn can have significant adverse effects on the health of the fruit tree and harvest. Application of mycorrhizal fungi products to the soil during fruit growing can enable plants to absorb water and nutrients from the soil better. Trees whose […]

Più biodiversità nelle piantagioni di frutta: a conclusione il progetto BioFruitNet

Le fasce fiorite sono note per essere uno degli elementi più importanti per la promozione della biodiversità nella frutticoltura biologica. Il coltivatore di mele tedesco Clemens Köster sta utilizzando una tecnica innovativa per seminarle facilmente: separando la parte centrale della seminatrice, i semi della fascia fiorita possono essere seminati separatamente. Grazie al progetto BIOFRUITNET, finanziato […]

Control of Neofabraea spp. in organic fruit production

During storage, this disease causes significant damage. Infection occurs in the field, but symptoms become evident after a few months. Crop losses can exceed over 50 percent. Precautionary measures and the correct placement of the orchard (aeration) make it possible to reduce the pressure of this disease.

Workshop sul miglioramento della sostenibilità dei frutteti biologici intensivi

fibl logo 6

Il 16 marzo 2021, nell’ambito del progetto UE DOMINO, si terrà un workshop digitale sul tema della sostenibilità dei frutteti biologici. Saranno presentati, tra l’altro, i risultati delle prove condotte dal FiBL Svizzera e da sei partner di progetto negli ultimi tre anni. La produzione biologica di frutta è caratterizzata da una “convenzionalizzazione” dei metodi […]