Energy inputs, outputs and greenhouse gas emissions in organic, integrated and conventional peach orchards
The study was published in “Ecological Indicators”. Energy analysis in peach orchards is useful to decide best management strategies. The objectives of this study were to evaluate (a) the energy flow among conventional, integrated and organic farming systems and (b)the effect of farming system to greenhouse gas-emissions. Sixteen farms (four conventional, nine integrated, three organic) at six […]
The energy efficiency of organic agriculture: a review
Growing populations and a constrained fossil-manufactured energy supply present a major challenge for society and there is a real need to develop forms of agriculture that are less dependent on finite energy sources. It has been suggested that organic agriculture can provide amore energy efficient approach due to its focus on sustainable production methods.This review […]
Verso una migliore rappresentazione dell'agricoltura biologica nella valutazione del “Life cycle assessment”
Un gruppo di ricercatori ha pubblicato sulla rivista Nature una ricerca sulla valutazione del ciclo di vita in relazione all’agricoltura biologica. Gli effetti ambientali dell’agricoltura e dell’alimentazione sono molto discussi, con affermazioni contrastanti relative agli impatti dell’agricoltura convenzionale e biologica. La valutazione del ciclo di vita (LCA) è il metodo più ampiamente utilizzato per valutare […]
Confronti tra agricoltura biologica e convenzionale: è necessario migliorarli
La valutazione degli impatti ambientali dell’agricoltura e dell’alimentazione è stata ampiamente studiata ed è oggetto di accesi dibattiti. Tuttavia, il metodo di analisi più ampiamente usato tende spesso a trascurare i principali fattori, come la biodiversità, la qualità del suolo, gli impatti dei pesticidi e i cambiamenti della società. Un ricercatore dell’INRAE e due colleghi […]
Optimization of organic and conventional olive agricultural practices from a Life Cycle Assessment and Life Cycle Costing perspectives
Olive growing is an important cultural and traditional system in the Mediterranean region that has considerable environmental impacts. Italy is ranked second in the world in terms of olive production and olive-cultivated area. Apulia is Italy’s largest olive growing region and accounts for 33% of the total Italian surface area planted to olive trees. Organic […]