VITIFIT: Aiming for copper reduction in organic viticulture – Improvement of established strategies and new techniques for plant protection against Plasmopara viticola
Downy mildew of grapevine is one of the most devastating diseases in viticulture. The disease-causing pathogen Plasmopara viticola finds especially good conditions in humid years with frequent rainfalls and can then lead to severe damage in the vineyard. This is particularly problematic because all traditional Vitis vinifera varieties cultivated in European countries have a high […]
Apple sawfly control in organic apple production
The apple sawfly, Hoplocampa testudinea Klug, is a hymenoptera of the family Tenthredinidae and poses a great challenge for organic apple growers. The publication offers information on how to: 1) Recognize and know the pest. 2) Evaluate its presence in the orchard. 3) Know the risk factors and control methods in organic farming. The control […]
Successo dei miscugli di tre colture nel sistema di coltivazione biologico finlandese, di Chao Xiao, Pirjo Mäkelä & Laura Alakukku
Una sfida per la produzione biologica è quella di aumentare le rese. Le colture miste che contengono legumi azotofissatori come uno dei componenti hanno il potenziale per fornire una soluzione a questo obiettivo. In generale, le colture miste consentono un uso più efficiente del suolo. Nel 2022 e nel 2023 sono stati condotti due esperimenti […]
FIBL: The state of knowledge about (organic) farming and biodiversity updated
FiBL biodiversity expert Lukas Pfiffner has updated the factsheet on the effects of production and cultivation systems on biological diversity. The publication is available for download free of charge in the FiBL Shop. To promote species diversity is one of the principles of organic farming. Do scientific studies on actual farms bear out that the […]
‘Organic fertilisation enhances generalist predators and suppresses aphid growth in the absence of specialist predators’
The study has been published in “The Journal of Applied Ecology”. Biological control by natural enemies is a valuable ecosystem service. The predator community in a crop field is a combination of predators dwelling in the field and those moving into it from the surrounding landscape. The former is mainly affected by field management, the […]
Studio di ‘Applied Ecology’: l'uso di letame come fertilizzante organico aiuta il controllo dei parassiti
Gli agricoltori biologici si affidano anche ai predatori naturali per controllare i parassiti delle loro colture piuttosto che usare prodotti chimici. Un nuovo studio pubblicato nel Journal of Applied Ecology ha scoperto che l’uso di fertilizzanti organici costruisce un’importante fauna del suolo che aumenta le popolazioni locali di predatori naturali i quali forniscono un controllo […]
Insetti benefici: se, nelle vicinanze delle aziende, manca un habitat naturale, provvedono le aziende bio
Nel tentativo di ridurre l’uso di pesticidi dannosi, gli agricoltori sono alla ricerca di modi per migliorare il controllo naturale dei parassiti aumentando il numero di predatori naturali dei parassiti nelle loro aziende. Un recente studio pubblicato sulla rivista Agriculture, Ecosystems & Environment suggerisce che l’utilizzo di pratiche biologiche può sostenere le popolazioni di predatori […]