Rough estimate of the climate change mitigation potential of the CAP Strategic Plans (EU-18) over the 2023-2027 period
According to data reported by Member States of the European Union (EU) under the EU Governance Regulation (EU) 2018/19991 , in 2022 the agricultural sector is estimated to have emitted 366 million tonnes of carbon dioxide equivalent (CO2e), accounting for 11% of the estimated EU’s total greenhouse gas (GHG) emissions, with two thirds emitted by […]
Un nuovo studio della CE conferma il ruolo di primo piano dell'agricoltura biologica nel contribuire agli obiettivi climatici dell'agricoltura
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Lo studio è commissionato dal Dipartimento per l’Agricoltura della Commissione Europea (DG AGRI) e realizzato dall’European Evaluation Helpdesk e stima il potenziale di mitigazione dei cambiamenti climatici di 19 piani strategici della PAC per il periodo 2023-2027. Secondo questa nuova analisi la rotazione o diversificazione delle colture e l’espansione delle colture di copertura sono le tre […]
Multi-species summer cover crop in protected vegetable systems (DiverIMPACTS Practice Abstract)
In protected vegetable systems of the Mediterranean area, having bare soil for several weeks in late summer, post cash crop harvest, may induce soil degradation. Providing a soil cover in any period is key to preserve the soil’s biological activity and maintain good agronomic conditions (e.g. soil structure) for the following crops. A mixture of […]
CORE Organic: aperto il 2° bando del “Green Era Hub”!
È aperto il 2° bando del “Green Era Hub” su “Colture e allevamenti che affrontano le sfide del cambiamento climatico” per la presentazione di proposte. L’ambito di applicazione copre sia l’agricoltura biologica che quella convenzionale. Il bando 2024 del “Green ERA-Hub” è sviluppato in collaborazione con la Global Research Alliance on Agricultural Greenhouse Gases (GRA) […]
Diversified rotations in protected vegetable production systems (DiverIMPACTS Practice Abstract)
In protected vegetable systems of the Mediterranean area, rotations are based on a limited number of species and botanical families. In the long term, this favours the development of soil pests and diseases. In order to diversify rotations, a workshop brought together DiverIMPACTS case study 25 (CS25) participants including farmers, technicians, marketers and scientists, to […]
Performance economica dell'agricoltura biologica: migliora con le rotazioni, ma non per lavorazioni ridotte del terreno
Crescono gli studi che dimostrano che l’agricoltura biologica è più redditizia di quella convenzionale, e ciò è in gran parte attribuito ai prezzi più elevati pagati per il biologico. Ma un recente studio pubblicato su Renewable Agriculture and Food Systems fa un passo avanti per dimostrare che la redditività è assicurata quando per le colture […]
Reshaping agro-food system and closing its nitrogen cycle: the potential of combining dietary change, agroecology, and circularity
After World War II, the evolution of Europe’s agro-food system has been marked by intensified use of synthetic fertilizers, territorial specialization, and integration in global food and feed markets. This evolution led to increased nitrogen (N) losses to aquatic environments and the atmosphere, which, despite increasing environmental regulations, continues to harm ecosystems and human well-being. […]
Per sfamare l’Europa ci vuole il bio, di Maria Pia Terrosi
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‘Cambia la Terra’ pubblica un interessante articolo che riporta le conclusioni dei ricercatori del National Center for Scientific Research (Cnrs) presentate nello studio “ Rimodellare il sistema agroalimentare europeo e chiuderne il ciclo dell’azoto: le potenzialità per coniugare cambiamento alimentare, agroecologia e circolarità”, realizzato in collaborazione con alcune università europee (l’Universidad Politecnica de Madrid, la […]
“How Tillage and Crop Rotation Change the Distribution Pattern of Fungi”
Massive sequencing of fungal communities showed that climatic factors, followed by edaphic and spatial variables, are feasible predictors of fungal richness and community composition. This study, based on a long-term field experiment with tillage and no-tillage management since 1995 and with a crop rotation introduced in 2009, confirmed that tillage practices shape soil properties and […]
Introduction of Cardoon (Cynara cardunculus L.) in a Rainfed Rotation to Improve Soil Organic Carbon Stock in Marginal Lands
The production of a biomass as a feedstock for biorefinery is gaining attention in many agricultural areas. The adoption of biorefinery crops (i.e., perennial cardoon) can represent an interesting option for farmers and can contribute to increase soil organic carbon stock (SOCS). The study aimed to assess the potential effect on long-term SOCS change by […]