Un nuovo studio della CE conferma il ruolo di primo piano dell'agricoltura biologica nel contribuire agli obiettivi climatici dell'agricoltura

Lo studio è commissionato dal Dipartimento per l’Agricoltura della Commissione Europea (DG AGRI) e realizzato dall’European Evaluation Helpdesk e stima il potenziale di mitigazione dei cambiamenti climatici di 19 piani strategici della PAC per il periodo 2023-2027. Secondo questa nuova analisi la rotazione o diversificazione delle colture e l’espansione delle colture di copertura sono le tre […]

CORE Organic: aperto il 2° bando del “Green Era Hub”!

È aperto il 2° bando del “Green Era Hub” su “Colture e allevamenti che affrontano le sfide del cambiamento climatico” per la presentazione di proposte. L’ambito di applicazione copre sia l’agricoltura biologica che quella convenzionale. Il bando 2024 del “Green ERA-Hub” è sviluppato in collaborazione con la Global Research Alliance on Agricultural Greenhouse Gases (GRA) […]

Diversified rotations in protected vegetable production systems (DiverIMPACTS Practice Abstract)

In protected vegetable systems of the Mediterranean area, rotations are based on a limited number of species and botanical families. In the long term, this favours the development of soil pests and diseases. In order to diversify rotations, a workshop brought together DiverIMPACTS case study 25 (CS25) participants including farmers, technicians, marketers and scientists, to […]

Reshaping agro-food system and closing its nitrogen cycle: the potential of combining dietary change, agroecology, and circularity

After World War II, the evolution of Europe’s agro-food system has been marked by intensified use of synthetic fertilizers, territorial specialization, and integration in global food and feed markets. This evolution led to increased nitrogen (N) losses to aquatic environments and the atmosphere, which, despite increasing environmental regulations, continues to harm ecosystems and human well-being. […]

Per sfamare l’Europa ci vuole il bio, di Maria Pia Terrosi

cambialaterra logo 8

‘Cambia la Terra’ pubblica un interessante articolo che riporta le conclusioni dei ricercatori del National Center for Scientific Research (Cnrs) presentate nello studio “ Rimodellare il sistema agroalimentare europeo e chiuderne il ciclo dell’azoto: le potenzialità per coniugare cambiamento alimentare, agroecologia e circolarità”, realizzato in collaborazione con alcune università europee (l’Universidad Politecnica de Madrid, la […]

“How Tillage and Crop Rotation Change the Distribution Pattern of Fungi”

Massive sequencing of fungal communities showed that climatic factors, followed by edaphic and spatial variables, are feasible predictors of fungal richness and community composition. This study, based on a long-term field experiment with tillage and no-tillage management since 1995 and with a crop rotation introduced in 2009, confirmed that tillage practices shape soil properties and […]