Tomato: Seed treatment for organic agriculture

Bresov Practice Abstract – Harmful seed-borne plant pathogens (present in/on the seed), can be the source of infection on the crops that originated from infected seeds. The use of healthy seed is therefore a very important tool for the success of the crop. Seed treatment aims at reducing/inactivating the inoculum of seed-borne pathogens or indirectly […]

Efficient seed extraction in organic tomato cultivation, a FIBL research

Tomato is a special case among vegetables, as its seeds can only be extracted from the pulp after a fermentation step. In order to optimise this working process, various harvesting frequencies and extraction timepoints were tested at FiBL Switzerland. The availability of organic seed has come into focus, as derogations to use conventional, untreated seeds […]

Postharvest Quality and Storability of Organically Versus Conventionally Grown Tomatoes: A Comparative Approach

Published in “Biology and Life Sciences Forum” –  In various parts of India, tomatoes are grown using eco-friendly indigenous organic manures prepared from cow products, for sustainable food production by small and marginal farmers. The main objective of the study was to compare the postharvest quality characteristics and storability between organically grown tomatoes using indigenous […]

Ricerca dall’India: i concimi biologici aiutano i pomodori a rimanere freschi più a lungo

I pomodori prodotti in terreni concimati con concimi organici fermentati rimangono più freschi più a lungo e presentano una maggiore consistenza, maggiori quantità di vitamina C e antiossidanti al momento del raccolto rispetto a quelli coltivati con fertilizzanti sintetici: è quanto indica un recente studio indiano, che è possibile scaricare QUI. Sono emersi molti studi […]

Organic Farm Knowledge: pubblicate nuove schede di supporto per le coltivazioni biologiche

Il progetto Organic Farm Knowledge ha pubblicato diverse nuove schede di utilità per gli agricoltori biologici. Esse riguardano i seguenti temi: Come riprodurre colture di Brassica oleracea in purezza Trattamento dei semi di fagiolo: un approccio semplice senza attrezzature di laboratorio specifiche Pomodoro: estrazione e conservazione dei semi Sono stati inoltre pubblicati due nuovi video: […]

Progetto BRESOV sulla produzione biologica di ortaggi: risultati dopo tre anni di attività

BRESOV (Breeding for Resilient, Efficient and Sustainable Organic Vegetable production) è un progetto finanziato dal programma di ricerca e innovazione Horizon 2020 dell’Unione Europea iniziato nel maggio 2018. Si occupa dell’urgente necessità di fornire cultivar resistenti al clima e adattate ai sistemi di produzione di ortaggi biologici. Sono tre le  colture o famiglie di colture […]