Supporting Innovation in Organic Agriculture: A European Perspective Using Experience from the SOLID Project
Organic farming is recognized as one source for innovation helping agriculture to develop sustainably. However, the understanding of innovation in agriculture is characterized by technical optimism, relying mainly on new inputs and technologies originating from research. The paper uses the alternative framework of innovation systems describing innovation as the outcome of stakeholder interaction and examples […]
Organic research & innovation to deliver sustainable food and farming systems – Priorities for Horizon Europe Work Programme 2025-2027
Our food and farming systems need to respect the planetary boundaries, be climate neutral, circular, diverse, and fair. They need to be resilient and prepared for external shocks and crises like we recently experienced with the Covid-19 pandemic, the Russian war in Ukraine and the related energy, fertiliser and food prices crisis, as well as […]
TPOrganics: un documento di sintesi sulla ricerca nel sistema alimentare biologico
TP Organics ha preparato un “position paper” che illustra i settori chiave della ricerca nel sistema e nella filiera agroalimentare dal punto di vista del settore biologico. Oltre alle singole aree di ricerca, il documento si propone di istituire un programma trainante volto a promuovere la transizione del sistema alimentare. Il programma dovrebbe affrontare i […]
Chiude il progetto COST Action – BioGreenhouse
E’ giunto al termine il progetto, che ha coinvolto diversi referenti europei tra cui l’Istituto Agronomico Mediterraneo di Bari (CIHEAM) e il CREA , dedicato alle colture orticole in serra ed al miglioramento della loro sostenibilità, produzione e produttività. Il progetto ha lavorato sulle emissioni dei nutrienti e sulla loro riduzione, occupandosi -attraverso la creazione […]