A Faenza convegno finale di INFO.BIO.NET "Strategie di difesa per l'agricoltura biologica"

Si svolgerà mercoledì 22 gennaio alle ore 9:00, a Faenza (presso la Sala Amati – Polo di Tebano in Via Tebano 45), il convegno finale del progetto INFO.BIO.NET dal titolo “Strategie di difesa per l’agricoltura biologica: semiochimici, mezzi meccanici e agroecologia”. Cliccare qui per scaricare la locandina con il programma. Cliccare qui per iscriversi al […]

Wheat intercropping with canola promotes biological control of aphids by enhancing enemy diversity

Intensive agriculture relies largely on monocultures and plant protection chemicals to sustain food security but leaning towards such practices undermines environmental sustainability due to negative impacts towards ecosystem services. This increases the need of biodiversity driven pest management strategies especially for wheat, one of the main food crops, worldwide. In Pakistan, which is comprised in […]

Direct regulation of the black cherry aphid in organic table cherry production

The black cherry aphid (Myzus cerasi) is the main pest in modern organic table cherry production. In orchards with installed rain protection and insect nets, robust aphid populations can build up, leading to significant yield losses and tree damage. The black cherry aphid can be indirectly and directly regulated. This practice abstract gives recommendations for […]

Plant protection in organic pome fruit cultivation – Pflanzenschutz in biokernobstanbau

The regulation of diseases and pests is the key to successful organic cultivation of pome fruit. Besides preventive measures such as the selection of a suitable site, vigorous varieties and rootstocks, as well as maintenance measures for crops, a great number of products are now available for direct plant protection. The technical sheet provides essential […]

Nuovi Ogm: queste due aziende bio hanno dato il via libera per sperimentare nei loro campi, ma è possibile?, di Francesca Biagioli

Un articolo pubblicato sul sito GreenMe informa di due aziende agricole italiane, note per il loro impegno nel biologico, che avrebbero deciso di aprire i propri campi alla sperimentazione delle cosiddette NGT – New Genomic Techniques, cioè dei nuovi OGM. Si tratta dell’Azienda Agraria Sperimentale Stuard, situata a Parma, e dell’Azienda Vititaly, con sede a Padova. […]

VITIFIT: Aiming for copper reduction in organic viticulture – Improvement of established strategies and new techniques for plant protection against Plasmopara viticola

Downy mildew of grapevine is one of the most devastating diseases in viticulture. The disease-causing pathogen Plasmopara viticola finds especially good conditions in humid years with frequent rainfalls and can then lead to severe damage in the vineyard. This is particularly problematic because all traditional Vitis vinifera varieties cultivated in European countries have a high […]

Grapevine downy mildew control using reduced copper amounts in organic viticulture

Copper is an essential natural micronutrient. However, copper used as a plant protection product may have long-term consequences due to its accumulation in the soil. Limitations on copper use have therefore been defined in organic farming (Regulation EC 889/2008). In the light of new developments and evidence, the European Commission has planned to assess whether […]

Rame e fosfiti in viticoltura: la posizione di AIAB

Giovedì 5 Dicembre si è tenuta al Parlamento europeo la Conferenza europea sul rame in viticoltura, European Conference on copper and viticolture, patrocinata dalla Commissione europea, per parlare dell’utilizzo di questo mezzo tecnico, la reale dimensione del rischio, l’attuale necessità per il bio e la validità delle alternative. La posizione di AIAB sul rame è […]

Ricerca: una soluzione ecologica contro i funghi patogeni di lattuga e indivia

I funghi patogeni causano ogni anno il 13% delle perdite agricole a livello mondiale. Nell’agricoltura convenzionale si utilizzano fungicidi di sintesi per combatterli, ma questi presentano degli inconvenienti, tra cui lo sviluppo di resistenze e gli effetti negativi sugli ecosistemi e sulla salute umana. Inoltre, la domanda di alimenti privi di pesticidi è in aumento. […]

Germania, BÖLW – Incontro tra esperti di rame: alla ricerca di mezzi alternativi per la viticoltura biologica

Nella viticoltura biologica la lotta alla peronospora (peronospora della vite) attraverso l’utilizzo di preparati a base di rame sta raggiungendo i suoi limiti in considerazione dei cambiamenti climatici. Questo è stato il risultato centrale di una conferenza tra esperti sul rame, alla quale la Federazione dell’industria alimentare biologica (BÖLW) e l’Istituto Julius Kühn (JKI) hanno […]