Progetto BIOFRUITNET: corsi e-learning attraverso la piattaforma del CIHEAM Bari

I corsi e-learning di BIOFRUITNET, già attivi nel 2022, saranno attivi fino al 31 marzo 2022. Sono suddivisi in tre corsi principali: pomacee biologiche, drupacee biologiche e agrumi biologici, non collegati tra loro, e i partecipanti sono liberi di partecipare a uno, due o tutti e tre  i corsi e-learning. Ogni corso elettronico è strutturato […]

Organic fertilizers in fruit orchards (Biofruitnet Practice Abstract)

Fertilization of organic fruit orchards strongly relies on authorized external commercial fertilizers leading to nutrient flows from conventional into organic farming systems. The use of alternative fertilizers including legume-based materials and non-contentious external commercial fertilizers, should be based on locally available resourced. An integrated approach is recommended. Alternating and integrating different fertilizers, depending on the […]

Clima estremo, l’agricoltura bio è la più resiliente

2015 05 13 14.20 organic crops in the Nursel Ekici in Limnitis Yesilirmak 2

Agricoltura biologica versus agricoltura convenzionale 1 a 0. E’ il risultato messo a segno dal modello agricolo biologico che in caso di eventi climatici estremi si dimostra essere più efficace e resiliente, mostrando risultati in termini di produzione superiori a quelli dell’agricoltura convenzionale. A questa conclusione – peraltro già evidenziata da altri studi – è arrivato […]

Il contributo dell'ESPP sui fertilizzanti riciclati nell'agricoltura biologica certificata

L’ESPP (la Piattaforma Europea del Fosforo Sostenibile) ha accolto con favore la proposta di autorizzare i fosfati precipitati riciclabili in Agricoltura Biologica, in quanto ciò contribuirà ad affrontare il deficit di P nell’Agricoltura Biologica ed è coerente con il principio del riciclo. L’ESPP ha accolto con favore l’ampliamento del campo di applicazione al di là […]

Diversified rotations in protected vegetable production systems (DiverIMPACTS Practice Abstract)

In protected vegetable systems of the Mediterranean area, rotations are based on a limited number of species and botanical families. In the long term, this favours the development of soil pests and diseases. In order to diversify rotations, a workshop brought together DiverIMPACTS case study 25 (CS25) participants including farmers, technicians, marketers and scientists, to […]

Using a partner crop in maize for weed suppression (DiverIMPACTS Practice Abstract)

It is very common to use chemical herbicides to control weeds in maize. Considering the negative environmental impact of this practice and the societal pressure to reduce herbicide use, finding alternative solutions is desirable. The diversification of the maize crop is a possible solution: sowing the maize in a (winter) partner crop, mowing the partner […]

Increasing crop diversification with flower strips to improve natural pest control and pollination (DiverIMPACTS Practice Abstract)

Conventional pest control based on the use of synthetic insecticides is very effective, however, this has important negative effects on the environment such as the loss of farmland biodiversity, especially in the group of invertebrates, including many beneficial organisms. Another key problem is the presence of insecticide residues in surface and groundwater or, potentially, in […]

ISOFAR: pubblicato l’ultimo numero del “Journal of Organic Agriculture”

L’ultimo numero della pubblicazione ISOFAR (International Society on Organic Research) contiene tutta una serie di interessanti articoli. Ne forniamo qui l’elenco con i rispettivi autori: Up-scaling organic agriculture to enhance food and water security in South Asia (Ashim Kumar Das, Md. Abiar Rahman, Priyanka Mitra, Vibhas Sukhwani, Rajib Shaw, Bijon Kumer Mitra, Devesh Sharma, Sameer […]