Breaking down barriers: live or dehydrated dietary whole black soldier fly larvae supplementation in slow growing chickens preserve meat quality and sensory traits

From the project CORE Organic – This study investigated the effects of supplementing the diet of a slow-growing autochthonous chicken breed with dehydrated or live Black Soldier Fly Larvae (BSFL) on meat quality and sensory attributes. The research, conducted at the University of Turin, Italy, involved 144 male birds distributed in three experimental groups. The […]

GRAB – Groupe de Recherche en Agriculture Biologique: Handbook for designing & managing Agroforestry mixing fruits & vegetables

The demand for support in the creation of “market garden orchards (agroforestry associating fruit trees and vegetables). This is the result of a combination of factors: agricultural relocation, explosion of short circuits, production using organic methods or without phytosanitary inputs, limited land available… This kind of support requires sufficient technical data from the field, but […]

Preliminary results concerning organic plums dehydration

The aim of this study was to determine the behaviour of five varieties of plums to the convective dehydration. The research summarizes the results of last two years. The plum trees cultivation has followed the rules and regulations of Organic Farming in the E. U. In order to find out the differences between the fruits […]

Webinar: “L’uso di cereali diversi da mais nell’alimentazione del suino pesante”

Si svolge mercoledì 11 dicembre 2024 alle  ore 15:00, in modalità webinar, una sessione pratica del progetto Feed Face Climate Change, progetto che mira ad aumentare le conoscenze sulle colture ad interesse zootecnico più resilienti al cambiamento climatico: si tratta di colture ad uso foraggero e mangimistico inserite in rotazioni sostenibili. Questa sessione pratica, organizzata […]

Olivicoltura rigenerativa: come si fa?, di Vittoriana Lasorella

L’articolo presenta applicazioni pratiche per aumentare la sostanza organica, ridurre l’uso di input esterni e mantenere economicamente attivo l’uliveto. Si parte dal presupposto che l’agricoltura rigenerativa si può fare in qualsiasi parte del mondo e con qualsiasi coltura. Il primo passo è tradurre i principi generali in azioni specifiche, modellate sulle peculiarità del proprio sistema agricolo, […]

Welfare issues and potential solutions for laying hens in free range and organic production systems: A review based on literature and interviews

In free-range and organic production systems, hens can make choices according to their needs and desires, which is in accordance with welfare definitions. Nonetheless, health and behavioral problems are also encountered in these systems. The aim of this article was to identify welfare challenges observed in these production systems in the EU and the most […]

OrganicAdviceNetwork: una rete paneuropea di consulenti biologici

L’obiettivo dell’Ue di raggiungere il 25% di terreni agricoli biologici entro il 2030 richiede il triplicarsi dell’attuale superficie biologica e l’inclusione di 700.000 nuovi agricoltori. Per raggiungere questo obiettivo, sono necessari fino a 20.000 consulenti biologici in più nell’Ue. Una rete diversificata di consulenti esperti Il progetto OrganicAdviceNetwork (OAN), finanziato dall’Ue, in atto dall’aprile 2024 […]

I benefici della dieta bio per la salute, rassegna scientifica, di Marta Strinati

L’articolo, che si può scaricare QUI, ruota attorno ad una recente revisione della letteratura scientifica pubblicata su Nutrition Reviews (Jiang et al., 2024), che esamina le correlazioni tra l’assunzione di cibo biologico e la salute. I prodotti bio contengono meno pesticidi e più nutrienti, con accertati benefici per la salute, con tutta una serie di […]