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I would like to thank you for your emails of 5 and 29 October 2021 (Int. Ref.
ARES(2021)6046920 and 6767179), in which you ask us to reconsider our reply (Int.
Ref. ARES(2021)6028554) to your previous request for clarification concerning the
conversion period for hatcheries and nurseries as you suggest that “no conversion period
shall be applied specifically for those production units (hatcheries / nurseries), where the
animals are kept in artificial tanks”.

You mention in your email that the conversion time is set to “avoid any contamination
Jfrom unallowed inputs from previous (conventional) production.” However, this is not
the only purpose of the conversion period, as conversion is a transition phase during
which the operators adapt their production in order to align with the organic principles
(among which ‘prevention’ is essential), objectives and production requirements. For the
sake of clarity, I would like to draw your attention to the definition of conversion, which
is provided under Article 2, point (h), of Regulation (EC) No 834/2007! and reflected in
Article 3, point (6), of Regulation (EU) 2018/848:

“‘conversion’ means the transition from non organic to organic farming within a given
period of time, during which the provisions concerning the organic production have been
applied”.

Finally, I would like to recall once more the provisions of Article 38a of Regulation (EC)
No 889/2008°, which reads as follows: “ The following conversion periods for
aquaculture production units shall apply for the following types of aquaculture facilities
including the existing aquaculture_animals: (a) for facilities that cannot be drained,
cleaned and disinfected, a conversion period of 24 months; (b) for facilities that have
been drained, or fallowed, a conversion period of 12 months;(c) for facilities that have
been drained, cleaned and disinfected a conversion period of six months; (d) for open
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water facilities including those farming bivalve molluscs, a three month conversion
period.”.

As expressed in my previous reply, considering the definition of ‘production unit’, this is
relevant not only for grow-out facilities but for all types of facilities involved in the
production process.

Therefore, I hereby confirm my previous conclusion that, in case of facilities that can be
drained, cleaned and disinfected, a conversion period of six months should apply.

The present opinion is provided on the basis of the facts as set out in your emails of 5 and
29 October 2021 and expresses the view of the Commission services and does not
commit the European Commission. In the event of a dispute involving Union law it is,
under the Treaty on the Functioning of the European Union, ultimately for the European
Court of Justice to provide a definitive interpretation of the applicable Union law.

Yours sincerely,
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