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Dear Sir,

I would like to thank you for your email of 16 March 2022!, in which you ask for
clarifications regarding beeswax in organic production. You ask in particular whether
beeswax can still be used as an input into organic production.

As you know, since 1 January 2022, Regulation (EU) 2018/848 of the European
Parliament and of the Council on organic production and labelling of organic products?
applies. Beeswax is among the products listed in Annex I to that Regulation and hence is
now covered by the scope of the organic legislation in accordance with the provisions of
Article 2(1): “This Regulation also applies to certain other products closely linked to
agriculture listed in Annex I to this Regulation, where they are, or are intended to be,
produced, prepared, labelled, distributed, placed on the market, imported into or
exported from the Union.” It means that, since 1 January 2022, beeswax can be certified
as organic provided it complies with the relevant provisions of Regulation (EU)
2018/848.

Beeswax can be used as an input in organic beekeeping; I refer in particular to the
provisions of point 1.2.2 (f) of part II of Annex II to Regulation (EU) 2018/848 on
conversion:

“Conversion periods specific to the type of animal production are set out as follows: (...)
(f) 12 months for bees.

During the conversion period, the wax shall be replaced with wax coming from organic
beekeeping.

However, non-organic beeswax may be used:

(1) where beeswax from organic beekeeping is not available on the market;
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(ii) where it is proven free of contamination with products or substances not
authorised for use in organic production;

and (iii) provided that it comes from the cap, the beeswax for new foundations
shall come from organic production units;”

Please note also the provisions of point 1.9.6.5 (¢) of part II of Annex II to Regulation
(EU) 2018/848 related to housing and husbandry practices for bees stating: “With regard
to housing and husbandry practices, the following rules shall apply: (...) (e) the beeswax
for new foundations shall come from organic production units;”.

Finally, beeswax is listed respectively in sections A1l (food additives) and A2 (processing
aids) of Annex V to Commission Implementing Regulation (EU) 2021/1165 as the food
additive E 901 authorised to be used as a confectionery glazing agent only when coming
from organic production and as a processing aid authorised as a releasing agent for
products of plant origin only when coming from organic production.

This opinion is provided on the basis of the facts set out in your letter of 16 March 2022
and expresses the opinion of the Commission services and does not commit the European
Commission. In the event of a dispute involving Union law it is, under the Treaty on the
Functioning of the European Union, ultimately for the Court of Justice of the European
Union to provide a definitive interpretation of the applicable Union law.

Yours sincerely,
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