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Dear , 

I would like to thank you for your email of 6 July 20221, in which you requested 
clarification regarding several provisions of Annex III to Regulation (EU) 2018/848 on 
organic production2. 

For the sake of clarity, please find below the specific replies to each of yourquestions. 

1) Is the heading of Section 5 “Reception of products from other operators of 
units” correct?  

The heading of point 5 of Annex III to Regulation (EU) 2018/848 is not correct. There is 
a typing mistake. It should have been “or units” instead of “of units”. Analogous 
provisions are included in Article 33 of Regulation (EC) 889/2008, the heading of which 
is “Reception of products from other units and other operators”. With the organic 
reform, the link word  “and” was replaced with “or”, in order to clarify that the reception 
could originate from “other operators” or “units”, which indeed could cover the external 
deliveries from other operators and with the reference to “units” also potential internal 
deliveries. The Commission will inform the co-legislators about the necessity of a 
corrigendum of Regulation (EU) 2018/848 to correct this typing mistake.  

2) How should we interpret these rules? We have understood that on receipt of an 
organic or in-conversion product from other operators and other units, the 
operator needs to check the closing of the packaging, container or vehicle 
where it is required and the presence of the indications provided for in Section 
2 and operator needs to document this information. We interpret that the rule is 
not limited to only external deliveries, but reception control must also be done if 
organic products come from other units within the same company. We have 
required the operator to follow this rule even though the operator receive 
products from their own units. For example operator that has several different 
warehouses with the same organization number and the goods are transported 
between units within the same company. Have we interpreted this rule 
correctly? 

                                                 
1 Ares (2022)4937709 
2 EUR-Lex - 02018R0848-20220101 - EN - EUR-Lex (europa.eu) 



 

2 

As explained above, the current implementation you describe is correct.  

3) What is a unit? There is a definition of production unit in 2018/848, but what is 
a unit in terms of processing of feed or food? 

The definition of “production unit” in Regulation (EU) 2018/848 is linked to the 
definition of “holding” and applies only to the production of live and unprocessed 
products. There is no definition for units, other than the production unit. Therefore, in the 
context of point 5 of Annex III to Regulation (EU) 2018/848, “unit” should be read as a 
synonym of “single entity”: a separated place where the activity is performed. Hence, in 
the case of processing of feed or food, units can be the places where the processing is 
occurring, and the processed products are made.  

4) We also have questions regarding to documentation for small scale producers 
that purchase organic ingredients/feed material in retailer shops. It is fairly 
common that small scale producers buy organic ingredients in retail shops and 
use that ingredient in their organic production. They save the receipt and one 
of our CBs also demands that the client takes a photo that shows both the 
product and the receipt. However, we are not fully sure how Annex III of 
Regulation (EU) 2018/848 should be interpreted when it comes to 
documentation in this case- or if it is applicable at all in this situation. 

a) Is a purchase of organic products in a retail shop equivalent to the 
reception of products and thereby necessary for the operator to fulfil 
requirements of Section 5? Or 

No, it is not a reception, please see the reply under b) below.  

b) Is the purchase of products in a retail shop more equivalent to collection in 
Section 1? Or 

Yes, indeed, when an organic operator buys organic ingredients or feed material in a 
retail shop3, he/she is collecting some “external inputs” and he/she is going to use them 
as input for the production/preparation/processing of final products. Therefore, such 
external inputs will have to be in compliance with relevant organic rules and their use has 
to be recorded also in compliance with other relevant provisions related to their effective 
final uses e.g. for processed food and feed, points 2.3. of Part IV and 2.5. of Part V of 
Annex II, for feed material, point 1.4.4. of Part III of Annex II, etc. 

c) Should the purchase of organic products in a retail shop be considered as a 
purchase of a final consumer even if the product is used in small scale 
production? 

No, as it is used in the context of organic activity, it has to be considered as external 
input and as such has to be compliant and traceable in accordance with all relevant 
organic provisions mentioned  above. 

This opinion is provided on the basis of the facts set out in your letter of 6 July 2022 and 
expresses the opinion of the Commission services and does not commit the European 
Commission. In the event of a dispute involving Union law it is, under the Treaty on the 
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Functioning of the European Union, ultimately for the Court of Justice of the European 
Union to provide a definitive interpretation of the applicable Union law. 

Yours faithfully, 

 




