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Subject: Coexistence equivalence compliance

Thank you for your email of 29 April 2020 (Int. reference Ares(2020)2316713 ) in which
you request to receive clarifications about the transition period and the coexistence of
compliance and equivalence in three different “cases” as you defined in your e-mail and
reported below:

Case 1: For two different Control Bodies (CBs) (CB1 and CB2), active in the same
country (Country A) with two different schemes (compliance/equivalence).

Case 2: For the same CB (CB1), active in different countries (Country A and Country B)
with different scheme per country (compliance and equivalence).

Case 3: For the same CB (CBI1) and for same country (Country A): different OP
according different schemes (compliance and equivalence).

For Case 1, you would like to know if during the transition period, until 2023, if a CB
asks for compliance another CB can maintain the equivalence “status”.

For this specific case, we would like to confirm you that the coexistence of two different
CBs under two different schemes (equivalence and compliance) is possible. The already
recognised CBs will be allowed to continue the equivalence scheme and “new” CBs or
CBs recognised under equivalency can apply for recognition under the compliance
scheme. It is possible that they are based in the same country.

For Case 2, you would like to verify if it is possible that a CB decides to maintain
equivalence in Country A and to opt for compliance in Country B?

A CB already recognised for a given country within the equivalence scheme, benefiting
from the transitional period till 2023, can apply for compliance in another country. It is a
CBs choice if it wants to profit already from the new scheme (compliance) for some
countries or if it prefers to stick to equivalency for the countries for which it is already
recognised and wait till 2023 to be recognised under compliance.
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However, we would like to underline that this approach has several implications. The full
obligation of the 2 systems/schemes shall remain in place in parallel, for instance (non-
exhaustive list).

» Double reporting: the CB shall transmit 2 annual reports, one for the third
countries in compliance and another one for the third countries under
equivalence.

» Inspections: the current practice is that inspectors are often inspecting operators
located in different countries. The CB shall train its inspectors for both systems.
The inspectors may have to carry out the inspections based on 2 different
schemes.

» Accreditation: the CB shall be accredited both under compliance and under
equivalence.

For Case 3, you would like to understand if according to the type of operators (individual
operators and group of operators), a CB in a specific country can certify different
operators according to different schemes. In addition, you would like to know if a CB can
certify, in a given country, one part of operators according to equivalence, another part
according to compliance.

According to the Regulation, CBs already recognised under the equivalence scheme can
continue to use that scheme until December 2023 (Art. 57 of Regulation (EU) 848/2018),
but at the same time no provision from the Regulation prevents them from applying
already for compliance.

However, also in this case, as in case 2, we would like to underline thatthe full obligation
of the 2 systems/schemes shall remain in place in parallel. The present opinion is
provided on the basis of the facts as set out in your e-mail of 29 April 2020 and expresses
the view of the Commission services and does not commit the European Commission. In
the event of a dispute involving Union law it is, under the Treaty on the Functioning of
the European Union, ultimately for the European Court of Justice to provide a definitive
interpretation of the applicable Union law.

Yours sincerely,
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