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Dear Ms Meinander, 

Thank you for the additional clarification (our reference: Ares (2018) 949820) you gave 

with regard to your question on drone larvae (our reference: Ares (2017) 5517080). 

Please accept my apologies for the very late reply. 

You ask whether organic beekeepers can harvest drone larvae for human consumption 

and if yes, if such drone larvae can be placed on the EU market as organic under the 

current organic rules laid down in Council Regulation (EC) No 834/2007
1
 and 

Commission Regulation (EC) No 889/2008
2
. In particular, you are wondering whether 

the restriction on the practice of destroying male brood (laid down in Article 25(3) of 

Regulation (EC) No 889/2008), which is permitted only to isolate the infestation of 

Varroa destructor, could be an obstacle for harvesting and marketing such drone larvae. 

Live animals including drone larvae are covered by Annex I to the Treaty of the 

Functioning of the European Union. Therefore, drone larvae are agricultural products 

falling within the scope of Regulation (EC) No 834/2007 under point (a) of Article 1(2) – 

live or unprocessed agricultural products.  

 

According to Articles 1 and 7 of Regulation (EC) No 889/2008, the referred Regulation 

lays down detailed production rules for several species, including bees. A drone is a male 

bee and therefore, drone larvae are livestock species covered by the scope of Regulation 

(EC) No 889/2008 laying down detailed rules for the implementation of Council 

Regulation (EC) No 834/2007.  

 

As a consequence, a beekeeper producing drone larvae on the territory of a Member State 

will have to respect the overall principles of Title II and the (relevant) general production 

rules laid down in Title III of Regulation (EC) No 834/2007 and the detailed production 

rules for bees laid down in Regulation (EC) No 889/2008.  

You enquire whether the restriction on the practice of destroying male brood (laid down 

in Article 25(3) of Regulation (EC) No 889/2008), which is permitted only to isolate the 

                                                 
1  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1522068884858&uri=CELEX:02007R0834-

20130701 

2  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1522068962286&uri=CELEX:02008R0889-

20180101 
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infestation of Varroa destructor, could be an obstacle for harvesting and marketing such 

drone larvae as organic. This provision is applicable in the context of disease prevention 

and veterinary treatment in beekeeping. Therefore such restriction is not relevant when 

the male broods are harvested with the purpose to be used as food. 

Finally please note that before these drone larvae may be placed on the EU market as 

organic food, they will have to be authorised in the first place under the Regulation on 

novel foods and would need to respect the general requirements under the food law
3
, 

including the food hygiene Regulation
4
.  

The present opinion is provided on the basis of the facts as set out in your emails of 28 

November 2017 and of 9 February 2018 and expresses the view of the Commission 

services and does not commit the European Commission. In the event of a dispute 

involving Union law it is, under the Treaty on the Functioning of the European Union, 

ultimately for the Court of Justice of the European Union to provide a definitive 

interpretation of the applicable Union law. 

Yours sincerely, 

 

p.o. Nicolas VERLET 

in absence of 

Nathalie SAUZE-VANDEVYVER 

 

                                                 
3  Council Regulation (EC) No 178/2002 http://eur-lex.europa.eu/legal-

content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32002R0178&from=EN 

4  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1522070210672&uri=CELEX:02004R0852-

20090420 
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