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First of all, I apologise for the delay in responding to your request of 19 August 2016 in 
which you seek clarification regarding fortification of organic food in general and baby 
food in particular within the permitted 5% limit. Your request being a delicate subject, it 
had to be thoroughly analysed by the Commission's Legal Service. 

Let me clarify firstly that, regarding organic rules, Council Regulation (EC) No 
834/20071  lays down the general rules on organic production and labelling of organic 
products and Commission Regulation (EC) No 889/20082 details production rules and 
requirements. 

For replying to your question it is also necessary to refer to Directive 2009/39/EC3 on 
foodstuffs intended for particular nutritional uses and in particular, to Commission 
Directive 2006/141/EC 4 on infant formulae and follow-on formulae and to Commission 
Directive 2006/125/EC 5 on processed cereal-based foods and baby foods for infants and 
young children, both partially repealed by Regulation (EU) No 609/20136. 

As regards "vitamins and minerals of non-agricultural origin within the permitted 5% 
limit where there is no organic replacement " mentioned in your email, two concepts are 
seemingly being mixed up: the use and authorisation of certain products and substances 
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in processing of food ("vitamins and minerals of non-agricultural origin") and certain 
conditions of labelling, where according to Article 23(4) of Regulation (EC) No 
834/2007, the terms "organic", "bio" or equivalent, may be used in the sales description 
provided that the processed food complies with the provisions of Article 19 of the same 
Regulation and at least 95 % by weight, of its ingredients of agricultural origin are 
organic.  

These are two issues that have to be considered independently. On one hand, the use of 
95 % of organic ingredients in the processed food allows using in the label the term 
"organic"; yet, this does not allow using, in respect of the remaining 5 %, whatever 
ingredient the producer wants. Those remaining ingredients, such as vitamins and 
minerals need to be authorised too, in accordance with Article 21 of the same Regulation. 
Therefore, according to Article 23(2) thereof, the term "organic" could only be used 
when the whole product satisfies the requirements of the organic Regulation, not only 
95%. 

In your letter, you mentioned "baby food", which the Commission interpreted as 
referring to "processed cereal-based foods and baby foods for infants and young children 
and infant formulae and follow-on formulae".     

According to Article 1(3) (c) of Directive 2009/39/EC7 on foodstuffs intended for 
particular nutritional uses, "A particular nutritional use shall fulfil the particular 
nutritional requirements of infants or young children in good health ". Annex I of the 
same Directive sets down the groups of foodstuffs for particular nutritional uses for 
which specific provisions are laid down by specific Directives. These groups include, 
among others, infant formulae and follow-on formulae, processed cereal-based foods and 
baby foods for infants and young children. 

Article 27(1)(f) of Regulation (EC) No 889/2008 specifies that vitamins and minerals can 
be used in the processing of organic food, as far as their use is legally required in the 
foodstuff in which they are incorporated.  

Whether the provision of Commission Directive 2006/125/EC on processed cereal-based 
foods and baby foods for infants and young children and Commission Directive 
2006/141/EC on infant formulae and follow-on formulae would qualify as provisions that 
impose a legal requirement in the sense of Article 27(1)(f) of Regulation (EC) No 
889/2008, should be interpreted in the light of the ECJ's judgment of 5 November 2015 
(case C-137/13).    

In this judgement the Court mentioned that "Article 27(1)(f) of Regulation No 889/2008 
must be interpreted as follows: the use of one of the substances referred to is legally 
required only when a provision of EU law or a provision of national law compatible 
therewith directly requires that that substance be added to a foodstuff in order for that 
foodstuff to be placed on the market. The use of such a substance is not legally required 
within the meaning of that provision where a foodstuff is marketed as a food supplement, 
with a nutrition or health claim or as a foodstuff for a particular nutritional use, although 
that implies that, in order to comply with the provisions governing the incorporation of 
substances into foodstuffs, (….), that foodstuff must contain a determined quantity of the 
substance in question". 

It should be noted that, in this case, the Court developed its reasoning as regards 
Directive 2002/46/EC of the European Parliament and of the Council, Regulation (EC) 
No 1924/2006 of the European Parliament and of the Council and Commission 
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Regulation (EU) No 432/2012, Directive 2009/39/EC of the European Parliament and of 
the Council and Commission Regulation (EC) No 953/2009. In so far as the Court refers 
to food for particular nutritional purposes within the meaning of Directive 2009/39/EC, it 
does so only in conjunction with Regulation (EC) No 953/2009.  

However, the Commission services are of the opinion that the reasoning of the Court in 
in its judgment of 5 November 2015 (case C-137/13) could also apply to Commission 
Directives 2006/141/EC and 2006/125/EC, in the sense that even if a minimum amount 
of a substance (determined quantity) is set out in the annexes to both Directives, those 
rules do not prevent operators from marketing these products as food; rather they would 
just preclude them from marketing those products as "infant formulae" and "follow-on 
formulae" or "processed cereal-based foods" and "baby foods" (unless the minimum 
amount of substance is present) or to label these products as organic. 

Therefore, as a reply to your request and for the reason above explained, the Commission 
services would consider that foodstuff intended for particular nutritional uses like 
processed cereal-based foods and baby foods for infants and young children and infant 
formulae and follow-on formulae supplemented "with vitamins and minerals of non-
agricultural origin" as you mentioned in your email, cannot be labelled as organic as it 
does not comply with Article 27(1)(f) of Regulation (EC) No 889/2008. 

The present information is provided on the basis of the facts as set out in your email of 
19 August 2016 and in the understanding that, in the event of a dispute involving Union 
law, it is, under the Treaty on the Functioning of the European Union, ultimately for the 
Court of Justice of the European Union to provide a definitive interpretation of the 
applicable Union law. 

Yours sincerely,  

 

Electronically signed on 28/11/2016 18:30 (UTC+01) in accordance with article 4.2 (Validity of electronic documents) of Commission Decision 2004/563




