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Dear ,  

 

Thank you for your letter of 21 May 2019 (Int. Ref. ARES(2019)3344106) in which you 
request clarifications about the legal interpretation of Article 33(1) of Regulation (EC) 
No 834/2007, and in particular as regards the Certificate of Inspection (CoI).  

Article 33(1) of Regulation (EC) No 834/2007 sets out a list of requirements that 
products imported from third countries have to fulfil in order to be placed in the Union 
market as organics. All these requirements have to be fulfilled in the relevant third 
country, including issuing the COI.  

The imports system must ensure the traceability of the organic products all along the 
chain of productions and distribution. To this aim, Article 33(1) requires that the 
certificate should accompany the goods to the premises of the first consignee. In addition, 
Article 34 of Regulation (EC) No 889/2008 requires that organic products from a third 
country are imported in appropriate packaging or containers, closed in a manner 
preventing substitution of the content and provided with identification of the exporter and 
with any other marks and numbers serving to identify the lot and with the certificate of 
control for imports from third countries, as appropriate  

In this regard, Article 13(3) of Regulation (EC) No 1235/2008 establishes that the COI 
must be issued by the control body of the producer or the processor, or the control body 
checking the last operation for the purpose of preparation.  

In order to fulfil the above requirements, the certificate must be issued before the product 
leaves the third country in which the products have been produced or processed (country 
of origin), or where the last operation for the purpose of preparation is carried out 
(country of export). 

The interpretation that the certificate could be issued just before the placing on the 
market and therefore after the exit of the goods from the country of exports or origin  
would not respect the purpose of the COI and the aim of the legislation to ensure the 
traceability of the products, including during transport until the release into free 
circulation in the Union. 

The present opinion is provided on the basis of the facts as set out in your letter of 21 
May 2019 and expresses the view of the Commission services and does not commit the 
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European Commission. In the event of a dispute involving Union law it is, under the 
Treaty on the Functioning of the European Union, ultimately for the European Court of 
Justice to provide a definitive interpretation of the applicable Union law. 

Yours sincerely,  

 




