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Dear , 

Thank you for your e-mail of 7 December 2018 (Int. Ref. ARES(2018)6300772) asking 
clarifications with respect to the minimum duration of conversion periods in cases of 
change of crops in accordance with Article 36 of Regulation (EC) No 889/20081. Please 
accept my apologies for the late reply.  

In your letter, you refer to several examples of crop changes questioning the duration of 
mandatory period of conversion. 

Article 17(1)(c) of Regulation (EC) No 834/2007 requires that conversion periods 
specific to the type of crop production are applied to a farm on which organic production 
is started.  

Article 36 of Regulation (EC) No 889/2008 requires that plant and plant products fulfil a 
specific period of conversion to be considered organic. Such period of conversion is 
always linked to the parcels. In fact, Article 36 clearly lays down that during the 
conversion period the relevant rules applicable to organic plant production must have 
been applied on the parcels .  

Hence, in your example if from an annual crop or perennial forage crop, the type of crop 
production changes to perennial orchard, the parcel itself must have been cultivated in 
compliance with the organic plant production rules for three years before the plant 
products of the perennial orchard could be considered organic. This means that if the 
parcel was already in organic production without any interruption, respecting 
continuously organic production rules for two years, it would be enough another year of 
respect of organic rules on new perennial orchard to be able to sell the crop products as 
organic. Even if the change would occur at the 18th month, this means that the parcel 
must continue to be cultivated under organic production rules for another 18 months and 
only at the end of the mandatory three years the perennial crop products will be organic.  

                                                 
1  Commission Regulation (EC ) n° 889/2008 of 5 September 2008 laying down detailed rules for the 

implementation of Council Regulation (EC) No 834/2007 on organic production and labelling of organic products 
with regard to organic production, labelling and control (OJ L 250, 18.9.2008, p. 1 84)   
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In the other cases you provide, the reply is again the same: As above-mentioned, the 
conversion period is related to the parcel and the crop. If the intention is to sell product 
from the perennial crops as organic, three years of organic cultivation of the parcel before 
the harvest are necessary. If the intention is to have organic feed from grassland or 
perennial forage, two years of conversion are necessary; and to sow an annual crop from 
which to get organic product the parcel must have been already cultivated respecting 
organic rules for two years, hence only at the third year products are organic.  

The present opinion is provided on the basis of the facts as set out in your letter of 7 
December 2018 and expresses the view of the Commission services and does not commit 
the European Commission. In the event of a dispute involving Union law it is, under the 
Treaty on the Functioning of the European Union, ultimately for the European Court of 
Justice to provide a definitive interpretation of the applicable Union law.  

Yours sincerely, 

p.o.Nicolas VERLET 
in absence of 

Nathalie SAUZE-VANDEVYVER 

 




