EUROPEAN COMMISSION
DIRECTORATE-GENERAL FOR AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT

The Director-General
06 FEV. 2013
Brussels,
SM/eb agri.ddg3.h.3(2013)42574
Subject: Your questions concerning the transit of imported organic products

and the endorsement of the certificate of inspection

Dear Ms Drozdovska,

Thank you for your e-mail dated 9 November 2012, by which you raised detailed and
concrete questions concerning the transit of imported organic products and the
endorsement of the certificate of inspection by the competent authorities of the Member
States.

Basically, you described the concrete situation as follows:

« Organic grains are transported from a third country (KZ) through Latvia in
railway wagons to a port and after that shipped to other EU Member States. The
grains are transported in different rolling stocks and at different times and then
unloaded into organically certified warehouse in the port. When the entire
consignment (50 wagons) has arrived to the port, the grains are trans-shipped on
board the ship and carried further to Sweden, United Kingdom and Germany.

The exporter is under control of an Italian control body. This control body has
issued a certificate (one for all grains trans-shipped on board) of inspection for
import of products from organic production into the European Union. Customs
authority in Latvia applies an external transit procedure to this consignment
according to Article 91 (a) of Regulation (EEC) No 2913/92, during this
procedure wagons are sent to the warehouse of a Latvian business operator in the
port.

The importers are situated in SE, UK and DE. All three importers have valid
import authorizations notified in OFIS. Due to geographical reasons the cereals
undergo transit through Latvia. »
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In accordance with Article 33(1) of Regulation (EC) No 834/2007": “The original of the
certificate [of inspection] shall accompany the goods to the premises of the first
consignee", which is defined as follows: " ‘first consignee’ means the natural or legal
person to whom the imported consignment is delivered and who will receive it for further
preparation and/or marketing" (see Article 2(4) of Regulation (EC) No 1235/2008> and
Article 2(d) of Regulation (EC) No 889/2008%).

The certificate of inspection is meant to be used in the context of the release for free
circulation of the products imported. In accordance with Article 13(8) of Regulation (EC)
No 1235/2008, the certificate of inspection is then to be endorsed by the relevant
Member State's authorities (box 17).

In addition to this "ordinary" endorsement procedure, Article 14 of Regulation (EC) No
1235/2008 foresees two possible "special customs procedures":

e Article 14(1): where the consignment is assigned to customs warehousing or
inward processing in the form of a system of suspension and “subject to one or
more preparations as defined in Article 2(i) of Regulation (EC) 834/2007”, the
original of the certificate of inspection shall be endorsed before the first
preparation is carried out in accordance with Article 13(1). After the preparation
the endorsed original certificate of inspection shall accompany the consignment
and shall be presented to the relevant Member State’s authority, which shall
verify the consignment for the purpose of its release for free circulation;

e Article 14(2): where, under a suspensive customs procedure, the consignment is
submitted to “splitting into different batches”, the original of the certificate of
inspection shall be endorsed before this splitting is carried out and for each of the
batches which results from the splitting, an extract of the certificate of inspection
shall be submitted to the relevant Member State’s authority.

Where the products are not subject to preparation or split into different batches, the
customs warehouse allows for continuing the customs supervision. Transportation by
train in different batches from KZ to the LV port must be carried out under a customs
transit procedure (e.g. the simplified customs transit procedure for rail as specified in
Articles 412-440 of Regulation (EEC) No 2454/93* or the standard procedure by NCTS).
When the batches are put together and loaded on board sea vessels with destination SE,
UK, and DE, the movement would have to be covered by a customs transit procedure for
maritime transport (Articles 446-448 of Regulation (EEC) No 2454/93) when the sea
vessels operate under the Regular shipping service scheme as defined in Article 313a of

! Council Regulation (EC) No 834/2007 of 28 June 2007 on organic production and labelling of organic
products and repealing Regulation (EEC) No 2092/91.(0.J. L 189, 20/07/2007, p. 1)

% Commission Regulation (EC) No 1235/2008 of 8 December 2008 laying down detailed rules for
implementation of Council Regulation (EC) No 834/2007 as regards the arrangements for imports of
organic products from third countries.(O.J. L 334 , 12/12/2008, p. 25)

* Commission Regulation (EC) No 889/2008 of 5 September 2008 laying down detailed rules for the
implementation of Council Regulation (EC) No 834/2007 on organic production and labelling of organic
products with regard to organic production, labelling and control.(O.J. L 250, 18/09/2008, p. 1)

* Commission Regulation (EEC) No 2454/93 of 2 July 1993 laying down provisions for the implementation
of Council Regulation (EEC) No 2913/92 establishing the Community Customs Code (OJ L 253,
11.10.1993, p. 1)



that Regulation. If the sea vessels does not operate under the Regular shipping service
scheme no customs transit procedure is mandatory according to the EU Customs Code
as, at re-entry, the goods would be treated as non EU goods. Under these provisions
there is a sufficient guarantee that the products entering the customs warehouse system

are the same as those leaving it, in accordance with Art. 528-530 of Regulation (EEC) No

2454/93.

Taking account of these elements and subject to a further complete description of the

case set out in your letter,

please find the answers to your questions in the following

table:
uestions raised by LV Answers by AGRI
1. Has the certificate of inspection for | No
import of products from organic production
into the European Union to be present in
Latvia?
2. Has the business operator to present in | No

the first BIP of entry the certificate of
inspection for import of products from
organic production into the European
Union, issued by Italy for all consignment
or for every part of the consignment or for
each railcar wagon?

3. Is it acceptable that the Italian control
body issues the certificate of inspection for
import of products from organic production
into the European Union only to the
consignment, which is loaded on board the
ship, and not to each part of the
consignment loaded into railway wagons?

Yes

4. Who is the first consignee in cases where
organic goods are discharging from one
way of transportation to another when they
are under transit? Is there a difference
depending on if the exporter or the
importer has contracts out transport or the
temporary storage or transport to a third
party or takes care of transport and storage
itself?

In accordance with Article 2(d) of
Regulation (EC)  889/2008, “first
consignee’ means the natural or legal
person to whom the imported consignment
is delivered and who will receive it for

further preparation and/or marketing,

5. Which business operator must be
indicated in the certificate as the first
consignee— the Latvian business operator,
who handles the consignment (merging of
separate parts into one consignment; trans-
shipment of the consignment), or the
Swedish UK, DE) business operator, who
will release the consignment for free
circulation?

In the present case the first consignee
would be the SE/UK/DE operator.

6. If the ‘accompanying documents of
consignment  (like  railway  bills,
phytosanitary  certificates and other
documents not regulated in the organic

See 1) and 2)




legislation) have indications that the
product is organic, and indicate that the
destination in Latvia is a Latvian
company- is it then necessary to present
also the certificate of inspection for imports
of organic products from third countries?

7. Which country’s competent authority
must put an endorsement in the box 17 of
the certificate of inspection? Has a
respective  Latvia’s authority, which
according to Latvia’s legislation is the
Border Inspection (similar to UK.), to
check the consignment and put an
endorsement in the box 17 of the certificate
of inspection for import of products from
organic production that are under transit
into other Member States in the European
Union? Or is it the Swedish (UK, DE)
customs authority has to do it when the
importer has its office in those Member
States and the import authorizations are
issued in those Member States?

Endorsement in the box 17 of the
certificate of inspection is linked with the
release for free circulation of the products
in the Community, which in the present
case takes place in UK/DE/SE. The
competent authorities of these Member
States are responsible for the endorsement
of the certificate of inspection.

8. Is it necessary to issue an extract of the
certificate of inspection for import of
products from organic production into the
European Union in accordance with Article
14 of Regulation 1235/2008 on merging of
the consignment by indicating in the
extract the numbers of certificates of each
separate part of the consignment, because
the Latvian business operator is indicated
in the railway bill of lading as the
beneficiary?

No

9. In case such extract of the certificate is
being issued, then who issues this extract
and who endorses it in the box 14?

Not applicable

The present opinion is provided on the basis of the facts as set out in your e-mail of 9
November 2012 and on the understanding that in the event of a dispute involving Union
law it is, under the Treaty on the Functioning of the European Union, ultimately for the
Court of Justice of the European Union to provide a definitive interpretation of the

applicable Union law.

Best regards,
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José Manuel SILVA RODRIGUEZ




