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No, as said above also the seedling cultivation cycle on the parcel shall have to comply 
with a 12 months period in accordance with new provision. 
 
Question 2.4: Which provision applies, if the sowing of the seed happens after 12 
months conversion time for the parcel is completed, but not 24 months? Can the 
seedling be labelled as organic then, in contrary to Article 10.4.?  
 
The provisions are in line with Article 10(4). Please note that you should distinguish the 
land and the seedlings. 

First of all, please note that if the parcel has completed its 12 months in-conversion, it is 
still a parcel in-conversion (see provisions of point 1.7.1. of Part I of Annex II to 

For plants and plant products to be 
considered as organic products, the production rules laid down in this Regulation shall 
have been applied with respect to the parcels during a conversion period of at least two 
years before sowing, or, in the case of grassland or perennial forage, during a period of 
at least two years before its use as organic feed, or, in the case of perennial crops other 
than forage, during a period of at least three years before the first harvest of organic 
products. ).  

If the cycle of production of the seedling itself is shorter than 12 months, it cannot be 
labelled in-conversion when derived from conventional seed.  
If derived from organic or in-conversion seed, the seedling can be labelled as in-
conversion seedling, in that case provisions of point 1.8.5.1 (b) will apply but in 
accordance with Article 10(4) the parcel must have completed the 12 months period.  
 
The purpose of the provisions is indeed to ensure integrity of the final in-conversion 
material and avoid the marketing of short cycle seedlings in-conversion when derived 
from conventional seeds.  
 
 Seedlings can be labelled organic only when originated from mother plants in 
compliance with point 1.8.2 or, in compliance with new provisions of point 1.8.6. when 
authorised to be grown organically in accordance with those new conditions. 
 
Question 2.5: regarding the seed used for producing such seedlings: Please explain 
and give the reference to the relevant provision regulating what kind of seed (organic, 
or in-conversion seed or derogated non-organic) 
 
Article 10(4) does not specify the origin of plant reproductive material to be used on in-
conversion parcel for the production of in-conversion PRM.  

I would recall that for the production of organic PRM the producer shall have to respect 
To obtain organic plant reproductive material to be used 

for the production of products other than plant reproductive material, the mother plant 
and, where relevant, other plants intended for plant reproductive material production 
shall have been produced in accordance with this Regulation for at least one generation, 
or, in the case of perennial crops, for at least one generation during two growing 
seaso  

For the mother plant/other plant to comply with the requirement produced in 
accordance with this Regulation , the provisions on conversion should have already been 



4 

complied with. In accordance with Article 10(4), after 12 months on a parcel in-
conversion, PRM could be labelled as in-conversion.  

Seedlings could be labelled as in-conversion when in compliance with Article 10(4) and 
grown as follows:  
 
1) when grown in soil, the parcel must have completed a 12 months conversion period 
and the seedling must have been cultivated for at least 12 months, independently from 
origin of seeds (Ref. new paragraph in Point 1.8.5.1. point (a))  
 
2) when originated from in-conversion seeds and grown in organic or in-conversion 
parcels (Ref. new paragraph in Point 1.8.5.1(b) and Article 10(4))  
 
3) when originated from in-conversion seeds and grown in containers (Ref. new 
paragraph in Point 1.8.5.1(b) and Article 10(4)).  
 
The use of organic seeds to grow seedlings on a parcel in-conversion is not directly 
addressed, but in compliance with Article 10(4), when such seedlings are grown on in-
conversion parcel they could be labelled as in-conversion provided 12 months have been 
completed. 
 
The main purpose of the new provisions is indeed to ensure integrity of the final in-
conversion material and avoid the marketing of short cycle seedlings in-conversion when 
derived from conventional seeds and to clarify the case of cultivation in containers from 
in-conversion seeds. 
 
1.8.5.1, second paragraph, (b): (b) on a converted land parcel or on a land parcel 
during the conversion period or in containers if covered by the derogation referred to 
in point 1.4, provided that the seedlings have originated from in-conversion seeds, 
harvested from a mother plant or other plant grown on a land parcel that, during the 
same period, has completed a conversion period of at least 12 months before harvest 

 
Question 3.1: This provision contradicts Article 10(4) where it is said that at the time of 
harvest of the in-conversion-PRM, the land parcel has to have completed 12 months of 
conversion period. Whereas, here it is said, that the plant delivering the in-conversion 
seed for seedlings has to be planted after the parcel has completed 12 months 
conversion period. Where in a consolidated version of all relevant provisions can be 
deduced, which option is to be applied when? 
 
I would bring your attention to the text of the new paragraph inserted in point 1.8.5.1 of 
Part I of Annex II which reads as follows:  

(ii) the following paragraph is inserted after the first paragraph: 

-

subparagraph, point (a), may be used when grown as follows:  

(a) through a cultivation cycle from seeds to final seedling lasting at 
least 12 months on a land parcel that, during that same period, has 
completed a conversion period of at least 12 months; or  












