“L’agricoltura italiana conta 2024”
Giunto alla 37° edizione, il volume “L’agricoltura italiana conta”, curato dal CREA Centro Politiche e Bioeconomia, fornisce una fotografia dell’andamento del settore agricolo e del quadro delle relazioni che il settore primario intreccia con il resto dell’economia, la società e l’ambiente. Nel 2023, le performance economiche del settore agricoltura silvicoltura e pesca hanno registrato un […]
Cambiamento climatico: pubblicato sulla rivista internazionale “Agricultural and Food Economics” studio CREA dedicato all’impatto su resa e reddito
Migliorare la resilienza delle principali filiere agricole italiane e aumentarne l’adattamento ai cambiamenti climatici e agli eventi meteorologici estremi, tutelando al contempo la biodiversità e le produzioni tipiche. Questi gli obiettivi dello studio, realizzato dal CREA Politiche e Bioeconomia nell’ambito del progetto LIFE ADA, finanziato dalla Ue, coordinato da Unipol e partecipato da ARPAE Emilia-Romagna, […]
Organic aquaculture – Weaknesses and opportunities in the sector
The document is in Italian. The state of organic aquaculture in Europe and Italy: current situation, certification bodies, insights from producers and EU regulations as well as on aquaculture practices. The European Green Deal and its associated strategies, the Farm to Fork Strategy and the Biodiversity Strategy, have identified organic production as an important tool […]
Food waste behaviors of the families of the Cilento Bio-District in comparison with the national data: elements for policy actions
Consumer food waste at the household level results from a complex set of behaviors depending on the local food environment, among other factors. This study mainly aimed at comparing food waste behaviors in the Cilento BioDistrict with those recorded at the national level to explore if the organic district model had an impact on food […]
Riciclaggio dei residui agricoli nell’agricoltura biologica mediante la produzione di compost in azienda
Gli agricoltori si trovano spesso ad affrontare problemi di produzione di scarti agricoli (il cui smaltimento non corretto può determinare un impatto ambientale dannoso) e di impoverimento della fertilità del suolo. La valorizzazione sostenibile dei residui colturali potrebbe consentire il recupero di componenti preziosi come substrati e nutrienti in processi microbici/enzimatici controllati, come il compostaggio. […]
Annuario dell’Agricoltura italiana anno 2020
RAPPORTO CREA 2020
ANNUARIO DELL’AGRICOLTURA ITALIANA 2019
Agroecological Service Crops Drive Plant Mycorrhization in Organic Horticultural Systems
Mycorrhizal symbiosis represents a valuable tool for increasing plant nutrient uptake, affecting system biodiversity, ecosystem services and productivity. Introduction of agroecological service crops (ASCs) in cropping systems may determine changes in weed community, that can affect the development of the mycorrhizal mycelial network in the rhizosphere, favoring or depressing the cash crop mycorrhization. Two no-till […]
An Overview on Agroecology and Organic Agriculture Strategies for Sustainable Crop Production
Within the new “European Green Deal”, the European Commission defined crucial challenges for the agriculture of future decades, such as making food production more sustainable by considering the local pedo-climatic and socio-economic specificities. To meet the European Green Deal objectives, contributing to the Farm to Fork, Biodiversity 2030 and Zero Pollution strategies, win-win solutions at […]